LPS rosina grozījumus likumā par NĪN izsludināt līdz 1.septembrim

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) joprojām nepiekrīt vairākām normām, kas iekļautas grozījumos likumā par nekustamā īpašuma nodokli (NĪN), tomēr rosina šos grozījumus Saeimā izskatīt steidzamības kārtā un izsludināt līdz 1.septembrim.

LPS nosūtītajā vēstulē Finanšu ministrijai skaidro, ka likuma grozījumus steidzamības kārtā jāskata un jāpieņem, lai pašvaldībām būtu iespējams izmantot tām dotās tiesības attiecībā uz 2013.taksācijas gadu, publicējot pašvaldību saistošos noteikumus līdz 2012.gada 1.novembrim.

Tāpat LPS lūdz likuma grozījumos precizēt terminu «aprūpē» - vai tas attiecas arī uz bērniem «pēc pilngadības sasniegšanas, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai». Gadījumā, ja ir paredzēts, ka minētais termins attieksies arī uz bērniem līdz 24 gadu vecumam, LPS lūdz precīzi norādīt, balstoties uz kādiem datiem valsts informāciju sistēmu savietotājs konstatēs, ka bērns no 18 līdz 24 gadu vecumam ir aprūpē.

Jau ziņots, ka Finanšu ministrija izstrādājusi grozījumus likumā par nekustamā īpašuma nodokli, kas paredz nodokļa likmes koridoru no 0,2 līdz 3% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, taču nodokļa likme varēs pārsniegt 1,5% robežu tikai gadījumā, ja nekustamais īpašums netiek atbilstoši apsaimniekots.

Tāpat grozījumi paredz NĪN likmes samazināšanu par 50% ģimenēs, kurās ir trīs un vairāk bērnu.

Likuma grozījumi arī paredz, ka nākamgad pašvaldībām būs tiesības noteikt NĪN likmi no 0,2% līdz 3% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, taču nodokļa likme varēs pārsniegt 1,5% robežu tikai tad, ja nekustamais īpašums netiek atbilstoši apsaimniekots.

Patlaban spēkā esošā likuma redakcija noteic, ka pašvaldībām no nākamā gada janvāra būs tiesības noteikt NĪN likmi no 0,2% līdz 3% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības.

Likuma grozījumi tapuši, jo FM kopīgi ar Latvijas Pašvaldību savienību un citiem valdības sadarbības partneriem bija uzdots izstrādāt priekšlikumus kritērijiem, saskaņā ar kuriem pašvaldības nosaka NĪN likmes.

Patlaban NĪN ir 1,5% zemei, ēkām, izņemot dzīvojamās mājas, garāžas, autostāvvietas, pagrabus, noliktavas un saimniecības telpas, ja tās netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai, kā arī inženierbūvēm.

Dzīvojamām mājām, ja tās netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai, NĪN likme ir atkarīga no kadastrālās vērtības un ir 0,2%, 0,4% vai 0,6%.

Pašvaldības patlaban NĪN 3% apmērā no būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības var piemērot vidi degradējošām, sagruvušām vai cilvēku drošību apdraudošām būvēm, ja par to ir pieņēmušas saistošos noteikumus. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu