LSO krievu klasikas ciklu atklāj ar izciliem viesmāksliniekiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Liepājas Simfoniskais orķestris 4.februārī plkst.19.00 Liepājas Latviešu biedrības namā ar koncertu Čaikovskis atklās vērienīgo koncertciklu KRIEVU KLASIKAS VIRSOTNES. Koncertā būs iespēja izbaudīt divu izcilu viesmākslinieku sniegumu – pie LSO diriģenta pults stāsies pasaules klases diriģents Gintars Rinkevičs un kā soliste uzstāsies šī gada Lielās Mūzikas balvas nominante, Latvijas Nacionālās operas (LNO) soprāns Liene Kinča.

Koncertcikla Krievu klasikas virsotnes atklāšanas koncertā Čaikovskis tiks atskaņoti pavisam trīs ģeniālā krievu komponista Pētera Čaikovska skaņdarbi. Klausītāji varēs baudīt slaveno Stīgu serenādi, Tatjanas vēstules skatu no operas Jevgēņijs Oņegins un komponista pēdējo pabeigto simfoniju – Nr.6 (Patētiskā), kuras pirmatskaņojums notika tieši deviņas dienas pirms Pētera Čaikovska nāves.

Koncerta diriģents Gintars Rinkevičs ir viens no izcilākajiem, starptautisku atzinību guvušiem lietuviešu diriģentiem, kurš savulaik beidzis gan Pēterburgas, gan Maskavas konservatorijas. Lietuvas mūzikas un teātra akadēmijas profesors, Lietuvas Valsts simfoniskā orķestra dibinātājs, mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents ir vairāku starptautisku konkursu laureāts. No 1996.-2007.gadam bijis LNO galvenais diriģents, bet no 2007.-2009.gadam – galvenais viesdiriģents. Viņa vadībā tapušas tādas operas kā Mocarta Burvju flauta, Verdi Traviata, Aīda, Nabuko un Masku balle, Šostakoviča Mcenskas apriņķa lēdija Makbeta, Vāgnera Klīstošais holandietis un citas, kā arī vairāki baleti. Lietuviešu diriģents ir divkārtējs Lielās Mūzikas balvas laureāts (1996., 1999.).

Rinkevičs ir sadarbojies ar ļoti daudziem pasaules orķestriem. Bijis Malmes Operas un Muzikālā teātra galvenais diriģents. Stājies pie Berlīnes Simfoniķu, Veimāras Valsts kapellas, Kopenhāgenas Tivolī Simfoniskā orķestra, Sanktpēterburgas Filharmoniskā orķestra, Krievijas Nacionālā simfoniskā orķestra un Krievijas Valsts simfoniskā orķestra diriģenta pults. Viņa vadībā notikušas operas izrādes Zalcburgā, Karaliskajā Alberta zālē Londonā, Elizejas lauku teātrī Parīzē, Taivānā un Honkongā. Diriģents ir koncertējis daudzās prestižās pasaules koncertzālēs. Bijis pastāvīgs viesis Krievijas Valsts Akadēmiskajā Lielajā teātrī Maskavā kopš 2003.gada. Kopš 2007.gada Gintars Rinkevičs ir Novosibirskas Akadēmiskā simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents.

Talantīgā un daudzsološā operdziedātāja, soprāns Liene Kinča dziedāšanu ir apguvusi pie Margaritas Gruzdevas. 2006.gadā absolvējusi Latvijas Mūzikas akadēmiju Sergeja Martinova klasē. Vokālo meistarību papildinājusi pie Irēnas Milkevičutes Viļņā un pie Oslo Karaliskās mūzikas akadēmijas profesores Barbru Marklundas-Pētersones. Šobrīd Liene Kinča turpina pilnveidot vokālās prasmes Ingrīdas Kaizerfeldes un Deivida Džounsa vadībā. 2005.gadā Liene Kinča debitēja uz LNO skatuves, atveidojot Karolku Leoša Janāčeka operas Jenūfa iestudējumā. 

Solistes repertuārā ir tādas lomas kā Amēlija (Verdi operas Masku balle atjaunotajā iestudējumā, 2009), Kņaze (Dvoržāka Nāra), titulloma Pučīni viencēlienā Māsa Andželika un Džordžeta viencēlienā Apmetnis. Liene Kinča ir piedalījusies viesizrādēs kopā ar LNO trupu Maskavā un Honkongā, atveidojot Aksiņjas lomu Šostakoviča operas Mcenskas apriņķa lēdija Makbeta izrādēs. 

Šogad ar savu kamermūzikas programmu, kurā iekļautas Mālera un Štrausa dziesmas Liene Kinča dosies koncertturnejā pa Vāciju. Lielajai Mūzikas balvai 2010, kas ir Latvijas valsts augstākais apbalvojums mūzikā, Liene Kinča ir nominēta par lomām Pučīni Triptiha iestudējumā LNO.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu