LTV no mājaslapas izņēmusi pašnāvības uz Vanšu tilta video

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Televīzijas (LTV) izņēmusi no savas mājaslapas video fragmentu, kurā redzama pašnāvnieka nolēkšana no Vanšu tilta smailes, un turpmāk ziņos par apstākļiem, kas izraisīja traģēdiju, tostarp garīgi neveselu cilvēku aprūpi un nepietiekamo nodrošinājumu uz tilta pret kāpējiem.

Par to biznesa portālu «Nozare.lv» informēja LTV interneta lapu redaktors Gatis Madžiņš.

Madžiņš teica, ka lēmumu izņemt video klipu, kurā redzama jaunekļa nolēkšana, pieņēmusi LTV Ziņu redakcija. Klips arī nav redzams LTV sadaļā globālajā video glabātuvē «YouTube». Pašnāvības skati ir redzami internetā saglabātajā ziņu raidījuma «Panorāma» 7.jūnija ierakstā. Kā skaidroja Madžiņš, publiskai traģēdijai, kuru redzēja simtiem cilvēku Vanšu tilta apkaimē, ir ziņu vērtība un skatītāji pirms sižeta rādīšanas tiek brīdināti, ka būs redzami nepatīkami skati.

Gan Madžiņš, gan LTV Ziņu dienesta vadītājs Dzintris Kolāts stāstīja, ka LTV turpmāk centīsies ziņot par apstākļiem un sociālo fonu, uz kura var norisināties šādi notikumi. Tiks skarti tādi jautājumi kā Vanšu tilta nepietiekamais nodrošinājums pret kāpējiem, garīgi neveselu cilvēku aprūpe, sabiedrības un ģimeņu attieksme pret garīgi slimiem cilvēkiem, kas aiz kauna sajūtas var savlaicīgi neziņot, ka cilvēks kļuvis pats sev bīstams. Tiks arī apskatītas pašnāvības un pašnāvību novēršanas tēmas.

Kolāts teica, ka izpētes vērts ir apstāklis, ka šoreiz pa smailes iekšieni neuzkāpa glābēji ar ierīcēm, ar kurām būtu bijis iespējams novērst cilvēka nolēkšanu vai nokrišanu. Kolāts atgādināja, ka par pilsētas leģendu kļuvušais kāpējs šādi, no glābējiem smailes galā, saņēmis kārotos eklērus.

Arī telekompānijas «TV3» sabiedrisko attiecību koordinatore Marta Zandersone sarunā ar «Nozare.lv» teica, ka 7.jūnija ziņās pašnāvības skati rādīti saskaņā ar starptautiskajiem televīzijas standartiem. Skatītāji brīdināti, ka būs nepatīkami skati, un nav radīti bojā gājušā tuvplāni. Tie gan nemaz nav bijuši pieejami, tomēr netiktu rādīti arī tad, ja operators būtu nokļuvis tuvāk traģēdijas vietai.

Tāpat kā 7.jūnija «Panorāma», «TV3» ziņu raidījums ar incidenta skatiem saglabāts interneta video glabātuvē «TV3 Play».

Latvijas Žurnālistu asociācijas Ētikas komisijas priekšsēdētājs Pauls Raudseps sarunā ar «Nozare.lv» norādīja uz starptautiskajiem žurnālistikas labās prakses standartiem, kas prasa apieties ar pašnāvības gadījumiem savādāk nekā ar citiem vardarbības vai vardarbīgas nāves atainojumiem medijos.

http://reportingonsuicide.org/

«Es personīgi nebūtu rādījis nolēkšanas brīdi,» sacīja Raudseps, kurš gan nevelta pārmetumus televīzijām, kas to darījušas, iepriekš brīdinot skatītājus.

«Nozare.lv» konstatēja, ka Vanšu tilta incidenta video kopijas ir tiražētas «YouTube».

Īso vēstījumu sociālajā tīklā «Twitter» vairākas personas teica, ka šie skati ir izņemti, tos aizstājot ar «YouTube» paziņojumu, ka izņemts šokējošs materiāls. Tomēr video vietnē bija redzamas vairākas video klipa kopijas, kuras ievietojušas privātpersonas. Meklējot pēc atslēgas vārdiem, kas saistīti ar pašnāvībām un lēkšanu no augstām ēkām, «YouTube» ir pieejams liels skaits materiālu no visas pasaules - gan televīzijas ziņu sižeti, gan privātpersonu filmēti klipi - ar saturu, kuru daudzi uzskatītu par šokējošu.

Jau ziņots, ka 7.jūnija pēcpusdienā kāds vīrietis uzkāpa pa Vanšu tilta vantīm, noleca no tilta smailes un nositās. Incidentam tiešraidē varēja sekot LTV mājaslapā, kas attēlus straumēja no kādas novērošanas kameras, kura nerādīja paši nolēkšanas brīdi. Šo traģisko brīdi savukārt piefiksēja LTV un citu televīziju ziņu operatori un vairākas privātpersonas, kas lietoja mobilo telefonu kameras, fotoaparātus vai līdzpaņemtas video kameras.

Policija noskaidrojusi, ka bojāgājušais ir 1992.gadā dzimis jaunietis, kuram bijušas garīgās veselības problēmas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu