LTV piedāvā Unas Celmas jaunāko dokumentālo filmu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Trešdien, 17. martā, plkst. 19.55 LTV1 skatītājiem piedāvās noskatīties Unas Celmas jaunākās dokumentālās filmas «Latvietis, par kura galvu izsludināta 150 000 USD atlīdzība» televīzijas pirmizrādi. Filma ēterā iekļauta, reaģējot uz pagājušās nedēļas aktualitātēm.

9. martā Īrijas policija apcietināja septiņus musulmaņus, kuri tiek turēti aizdomās par latviešu izcelsmes karikatūrista Larsa Vilka slepkavības plānošanu. Par viņa galvu kāds ar «Al Qaeda» saistīts grupējums piesolījis 100 000 dolāru (51 600 latu).

Lai gan pats Vilks paziņojis, ka viņu neuztrauc aresti Īrijā un draudi viņa dzīvībai, Zviedrijas prese šobrīd aicina Zviedrijas valsti nodrošināt Vilkam visu nepieciešamo aizsardzību, jo uzskata, ka vēršanās pret tās pilsoni ir vēršanās pret visu zviedru tautu. «Varas iestādēm jāvēršas pret uzbrukumu, kas vērsts pret vienu no mūsu fundamentālajām tiesībām - izteiksmes brīvību,» teikts Zviedrijas presē.

Nesamierināmā konflikta cēlonis meklējams 2007. gadā. Zviedrijā dzimušais latviešu mākslinieks Larss Vilks kādā karikatūrā bija attēlojis suni, kurš tik ļoti izskatās pēc pravieša Muhameda, ka par šo līdzību nešaubījās arī musulmaņu ekstrēmisti, par karikatūras autora galvu piesolot 150 000 dolāru. Pats mākslinieks un mākslas profesors Larss Vilks šā precedenta dēļ ieguva tādu popularitāti, kādu viņa profesionālā darbība līdz šim nebija devusi... Bet Zviedrijas varas iestādēm par nopietnu uzdevumu kļuvis sargāt apdraudēto mākslinieku.

1946. gadā dzimušais Larss Vilks ir oriģināls visās izpausmēs. Mākslā viņš mīl savrupu ceļu, izvairīdamies no vispārpieņemtajiem standartiem. Unas Celmas jaunā filma ļauj iepazīt Larsu Vilku tuvplānā, nokļūstot viņa pasaulē un dzīves uztverē. Ko vērtas ir mākslinieka atziņas, no kurām viena skan šādi: «Būt vientuļam nozīmē būt kopā pašam ar sevi.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu