LU Botāniskā dārza dīķī atklāta īpaši aizsargājama ūdensaugu suga

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza dīķī atrasta reta, apdraudēta un īpaši aizsargājama ūdensaugu suga – pusgrimusī raglape Ceratophyllum submersum (Latvijas Sarkanās grāmatas 2. kategorija). Suga dārzā ieviesusies dabiskā ceļā un to visticamāk pirms kāda laika atnesuši ūdensputni. Populācija ir vitāla un augi ražo sēklas.

Latvijas ūdeņos sastopamas divas raglapju sugas - pusgrimusī un iegrimusī raglape. Pusgrimusī raglape Ceratophyllum submersum ir daudzgadīgs, gruntī iesakņojies ūdensaugs ar tievu, zarotu, līdz 2 m garu stublāju. Lapas zaļas, mieturos, trīskārt līdz četrkārt dihotomiski dalītas. Ziedi sēdoši, atrodas lapu žāklēs, zied jūlijā un augustā.

Augs savvaļā aug jūras lagūnās, ezeros un dīķos, sastopams Eiropā, Rietumāzijā un Dienvidāzijā. Latvijā pusgrimusī raglape sasniedz izplatības areāla ziemeļu robežu un sastopama ļoti reti, galvenokārt Piejūras zemienē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu