Lūdz Būvniecības likuma spēkā stāšanos atlikt uz vēl vēlāku laiku (16)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) uzskata, ka Būvniecības likuma spēkā stāšanās būtu jāatliek uz vēl vēlāku laiku, aģentūru LETA informēja LPS pārstāve Ilze Mutjanko.

Lai gan patlaban likuma spēkā stāšanās termiņš ir pagarināts līdz 1.maijam, LPS vēstulē Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un Saeimas politisko partiju frakcijām norāda, ka termiņš būtu vēl jāpagarina, jo likumā joprojām ir nepilnības.

Izvērtējot ar Būvniecības likumu saistīto normatīvo aktu saskaņošanas gaitu, LPS konstatējusi, ka vairāki normatīvie akti izstrādāti nekvalitatīvi. Saskaņošanas sanāksmju laikā identificētas vairākas problēmas, bez kuru atrisinājuma būvniecības kvalitatīva uzraudzība nav iespējama, uzskata LPS.

Organizācija norāda, ka vispārējos būvniecības noteikumos netiek precīzi definēti un noteikti būvprojektēšanas un būvdarbu posmi un to secība - atsevišķi būtiski šī procesa posmi nav skarti vispār, piemēram, būvprojektēšana un izmaiņu ieviešana izstrādātā būvprojektā. Bet izstrādātie Ēku būvnormatīvi neatbilst vispārējā būvniecības procesa principiem un šī procesa posmu secībai, nosakot nepārprotamu un skaidri definētu šī procesa kārtību katrai ēku un būvju grupai.

Vēstulē Saeimas komisijai LPS vērš uzmanību, ka Būvniecības informācijas sistēma joprojām nav izveidota atbilstoši jaunajam būvniecības regulējumam un tās reālas ieviešanas termiņu Ekonomikas ministrija tā arī nav spējusi noteikt. LPS neapmierina, ka izveidoto Būvniecības informācijas sistēmu netiek plānots savietot ar Nekustāmā īpašuma reģistru, tādējādi ievērojami apgrūtinot pašvaldību būvvalžu darbību likumā deleģēto funkciju realizēšanai.

Tāpēc organizācija uzskata, ka likuma spēkā stāšanās termiņš ir jānosaka atbilstoši labas pārvaldības principiem, izpildoties virknei nosacījumu.

Jau ziņots, ka Saeima 23.janvārī steidzamības kārtā galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Būvniecības likumā, kas paredz atlikt jaunā likuma spēkā stāšanos no šā gada 1.februāra uz šā gada 1.maiju.

Likumprojekta anotācijā teikts - lai nodrošinātu sabiedrības tiesības iepazīties ar likumam pakārtoto normatīvo aktu regulējumu un noteiktu pārejas periodu, kas ļautu pašvaldībām, kas ir attiecīgo tiesību normu piemērotāji, sagatavoties jaunajam procesam, nepieciešams noteikt, ka likums stājas spēkā 1.maijā, nevis 1.februārī.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu