Luterāņus pārsteidz luterāņu skaita dubultošanās

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Luterāņu mācītāji un reliģisko procesu pētnieki pārsteigti un apmulsuši saistībā ar luterāņu skaita pēkšņo pieaugumu, ziņo laikraksts «Neatkarīgā».

Laikraksts vēsta, ka, iesniedzot pārskatu Tieslietu ministrijai, Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca (LELB) norādījusi, ka 2011.gadā šīs konfesijas pārstāvju skaits ir palielinājies 1,65 reizes – no 431 447 draudžu locekļiem 2010.gadā līdz 708 773 pērn.

«Publiskotie dati par luterāņu skaitu ir mulsinoši. 2008.gadā LELB Sabiedrisko attiecību komisijas vadītājs Ivars Kupcis aģentūru LETA informēja, ka baznīcas dzīvē aktīvi iesaistās aptuveni 42 000 ticīgo. Lielie, bieži vien dīvaini apaļie skaitļi, kas parādās oficiālajā statistikā, rada jautājumus par to, kā tie iegūti. Protams, ir dažādas aptaujas, kurās cilvēki izsakās par to, kādai reliģijai vai tās novirzienam sevi pieskaita, taču tas neliecina par reālo piederību,» sacījis Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes profesors Valdis Tēraudkalns.

Arī mācītāji draudzēs šķiet izbrīnīti, uzzinājuši par ticīgo skaita palielināšanos. Viņi neko tādu savās draudzēs neizjūtot. Pat lielākajā luterāņu draudzē Latvijā – Rīgas Lutera draudzē jeb Torņakalna baznīcā – ne. Draudzes virsmācītājs Kaspars Simanovičs apliecina, ka šajā draudzē cilvēku nav kļuvis vairāk.

Arhibīskapa Jāņa Vanaga asistente Helēna Andersone laikrakstam «Neatkarīgā» stāsta, ka persona, kas šos datus LELB vārdā ir apkopojusi un iesniegusi Tieslietu ministrijai, atrodas atvaļinājumā, tāpēc nav iespējams noskaidrot, kādi kritēriji izmantoti, panākot tik kvantitatīvu izrāvienu.

Viņa pieļauj, ka šis gadījums varētu būt radies, izmantojot dažādu aptauju rezultātus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu