M. Dukurs: Ja būtu sarāvis krusteniskās saites, nestartētu pusgadu (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R. Oliņš/Apollo

Šībrīža pasaules labākais skeletonists Martins Dukurs sarunā ar «Apollo» pastāstīja par gatavošanos pirmsolimpiskajai sezonai, kuru ietekmējis arī vasarā gūtais savainojums.

«Šogad sezonai gatavojamies tikai Latvijā, nekur citur neesam braukuši un laikam arī nebrauksim,» stāsta 2011. un 2012. gada pasaules čempions. «Bija doma aizbraukt uz aerodinamikas trubu Drēzdenē, kur bijām plānojuši testēt slidas un aptecētājus. Taču tās ir lielas izmaksas - 7000 lati dienā bez PVN, turklāt vēl uzturēšanās izmaksas. Jaunās slidas līdz mums nonāca tikai tagad, nāktos steigties, bet bez gatavošanās turp doties nav prātīgi. Ja izdomāsim veikt testus, tad brauksim nākamajā gadā.»

Vasaras vidū Martins piedalījies sporta spēlēs un uzvarētāja raksturs kādā brīdī ņēmis virsroku pār piesardzību. «Sākumā tika prognozēts, ka ir sarautas krusteniskās saites. Tad būtu palicis bez sporta uz pusgadu. Par laimi prognozes nepiepildījās - traumētas bija ceļgala sānu saites un trenēties nevarēju «tikai» četras, piecas nedēļas. Vēl tagad jūtu savainojuma sekas, taču daktere teica, ka tas varētu ilgt pat pusgadu.»

«Sākumā bija diezgan liela stagnēšana, celis pampa un šķita, ka kaut kas atkal nav kārtībā. Tomēr vēlāk kļuva arvien labāk, bet tagad jau esmu atpakaļ un viss ir tā, kā tam jābūt. Katrā ziņā tā bija kā zīme no augšas, ka jābūt uzmanīgākam, jo tikpat labi tas varēja notikt olimpiskajā sezonā,» norāda Dukurs.

Gaidāmajā sezonā Martins startēs ar kamanām, kuras tika uzbūvētas vēl pirms Vankūveras olimpiskajām spēlēm. «Tās ir nedaudz pārtaisītas un pielāgotas. Mērķi tādēļ gan nemainīsies. Ja esi bijis starp labākajiem, tad zemāk krist vairs negribas. Domāju, ka kamanas būs labas, bez testēšanas liekas, ka tās būs sanākušas. Jau trešdien sāksim testēt slidu pārus (kopumā esot 62 pāri, bet visi testēti netikšot - J.F.),» atklāj skeletonists.

«Pagājušās sezonas kamanas tiks pataupītas Soču olimpiskajām spēlēm, jo metāls no slodzēm sagurst. Uz olimpisko sezonu jaunās kamanas pielīdzināsim vecajām,» skaidro Martins, piebilstot, ka brālim Tomasam gaidāmās sezonas kamanas būs pavisam jaunas.

Dukurs atzīst, ka bijušā bobslejista Mihaila Arhipova piesaistīšana treneru korpusam bijusi tieši laikā. «Bija vajadzīgas jaunas vēsmas. Kaut vai tie paši vingrinājumi, bet vismaz citādākā secībā. Fiziskie rādītāji ir auguši, tādēļ nav par ko sūdzēties. Pats Mihails saka, ka nekas tālu no bobsleja nav. Viņš saprot, ko nozīmē skriet pa ledu, ne tikai pa plakni, bet arī pa slīpumu. Kaut kas līdzīgs gatavošanās posmā jau ir, atšķiras tikai nianses.»

Kas jauns pasaules skeletonā noticis vasarā? Krievijas skeletona izlasi trenēs vācietis Villijs Šnaiders, bet Vankūveras olimpisko spēļu čempions Džons Montgomerijs atgriezīsies sacensībās ar jaunām kamanām. «Esot izsalcis un gribot ar mums pamačoties,» saka Dukurs.

Gadījies arī kāds interesants misēklis no amerikāņu puses, kuri vispirms uzrakstījuši protestu par Latvijas skeletonistu kamanām, bet pēc tam zvanījuši un atvainojušies. «Amerikāņi pēc Starptautiskās bobsleja un skeletona federācijas (FIBT) kongresa uzrakstīja protestu par to, ka mūsu kamanas neatbilstot noteikumiem. FIBT bija pārsteigti un vaicāja, vai mūsu kamanās parādījies kaut kas jauns? Taču mēs esam mierīgi un pārliecināti, ka viss ir kārtībā. FIBT protestu noraidīja, bet pēc tam arī amerikāņi atzina, ka noticis pārpratums - piezvanīja un atvainojās, ka tā sanācis,» atceras Martins.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu