Maija beigās uz Latvijas ceļiem atkal varētu parādīties fotoradari (19)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts policija maija beigās varētu atsākt izmantot uz ceļiem savus četrus fotoradarus, šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē pastāstīja Satiksmes uzraudzības un koordinācijas biroja priekšniece Vineta Mistre.

Mistre atgādināja, ka pagājušā gada nogalē pieņemti grozījumi Ceļu satiksmes likumā, kas paredz, ka turpmāk transportlīdzekļa īpašniekam būs tiesības pārsūdzēt viņam piemēroto sodu, ja automašīnas īpašnieks braukšanas ātruma pārkāpuma brīdī nebūs vadījis transportlīdzekli. Atbilstoši šiem grozījumiem policijai ir jāveic izmaiņas programmatūrā.

«Programmatūra būs drīzumā gatava un ceram sākt strādāt aptuveni 25.maijā. Saskaņā ar likuma grozījumiem pastāvēs iespēja īpašniekam norādīt vadītāju, kurš pārkāpuma brīdī būs vadījis automašīnu. Sūtot lēmumu par sodu, policija pieņem, ka īpašnieks ir automašīnas vadītājs. Ja tā nebūs, tad īpašniekam būs jānorāda, kurš ir vadītājs, un tad attiecīgi policijai jāizvērtē iesniegtie pierādījumi. Ja fakts apstiprināsies, tad protokols tiks noformēts vadītājam,» norādīja Mistre.

Jau ziņots, ka 2008.gadā iegādātie četri pārvietojamie fotoradari kopš pagājušā gada decembra netika izmantoti divu iemeslu dēļ - pirmkārt, tas darīts pēc Satversmes tiesas pērn pavasarī pieņemtā sprieduma, kad par neatbilstošu Satversmei atzīts liegums automašīnu īpašniekiem pārsūdzēt fotoradaru sodus. Otrkārt, tehnisku problēmu dēļ ziemā policijas fotoradari nestrādā.

Autobraucēju ātruma kontrolē joprojām tiek izmantoti rokas radari un aptuveni 80 policijas automašīnās iemontētās mērierīces. Ņemot vērā, ka ar privāto komersantu tika lauzts līgums par fotoradaru izmantošanu, pagājušajā gadā policija pastiprināja satiksmes uzraudzību ātruma ievērošanas un braukšanas reibumā aizlieguma ievērošanas jomā.

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) pavasarī varētu izsludināt iepirkumu pirmo 20 stacionāro fotoradaru iegādei. Tiek prognozēts, ka pēc iepirkuma organizēšanas stacionāros fotoradarus reāli uz ceļiem varētu sākt uzstādīt rudenī. 2012.gada nogalē pēc līguma laušanas savus fotoradarus no ceļmalām aizvāca arī privātais komersants.

Saeimā galīgajā lasījumā pagājušā gada novembrī pieņēma grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz, ka turpmāk transportlīdzekļa īpašniekam būs Satversmē garantētās tiesības apstrīdēt un pārsūdzēt viņam piemēroto sodu, ja braukšanas ātruma pārsniegšanu fiksēs ar fotoradaru, bet automašīnas īpašnieks pārkāpuma brīdī nebūs vadījis transportlīdzekli. Likuma grozījumi izstrādāti, ņemot vērā Satversmes tiesas spriedumu, ar kuru par valsts pamatlikumam neatbilstošu tika atzīta Ceļu satiksmes likuma norma par administratīvā soda piemērošanu automašīnas īpašniekam, ja pārkāpumu fiksē ar fotoradaru.

Tāpat likuma grozījumi nosaka pārrobežu informācijas apmaiņu par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem Eiropas Savienības dalībvalstu starpā.

Visi līdz šim piemērotie sodi par pārkāpumiem, kas fiksēti ar fotoradariem, ir spēkā un ir likumīgi, jo minētais Satversmes tiesas spriedums par neatbilstošu atzina tikai normu par sodu pārsūdzēšanu.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu