Mākslas muzejā «Rīgas Birža» notiks franču mūzikas koncerts (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicātes foto

Koncertorganizācija «Ave sol» sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju aicina uz Rīgas kamerkora «Ave Sol», pianistes Agneses Egliņas un diriģenta Andra Veismaņa franču mūzikas koncertu 8. februārī plkst. 19.00 Mākslas muzeja «Rīgas Birža» Ātrijā.

Diriģents Andris Veismanis ar leģendāro kori «Ave sol» sagādājis lielu retumu – romantisma laikmeta un franču katoliskās garīgās mūzikas lieldarbus. Salīdzinot ar vācu baznīcas mūzikas cēlo, askētisko stingrību, franču mesās un motetēs uzrunā krēslainu un maigu krāsu zieds. Tur ir noslēpuma klātbūtne un kaut kā mistiska pieskāriens.

Koncertā varēs dzirdēt, kā sava laika izcilākais Parīzes ērģeļu toņu krāsu meistars un simfoniķis Sezārs Franks savā Svinīgajā mesā izvilina ērģeļskaņas arī no koristu balsīm. Viņa pēcteci daudzveidīgo Fransisu Pulenku garīgās mūzikas laukā, pēc paša vārdiem, iedvesmojusi tēva dzimtās vietas kalniešu dzīve. Tā bijusi šo vienkāršo un stipro ļaužu ticība neticamajam, ko simbolizējusi viņu baznīciņas melnkokā darināta dievmāte – saukta kā Melnā Jaunava.

Fransisa Pulenka «Mesa» un «Motetes» ciešanu laikam ir mūsdienīgas garīgās kora mūzikas šedevri. Ģeniālais ērģelnieks un komponistu audzinātājs Olivjē Mesiāns, pie kura Parīzē pēc kara mācījies arī Tālivaldis Ķeniņš, savu Kvartetu pasaules galam pēc Bībeles motīviem komponējis nacistu koncentrācijas nometnē.

Kloda Debisī skaņu ornamentus rādīs pianiste Agnese Egliņa. Viņa pie klavierēm izvadīs pa franču klasisko operu duetiem arī Aiju Veismani un Sniedzi Kaņepi. Bet Klods Debisī, kā arī viņa laikabiedrs Moriss Ravels, kuru Latvijā joprojām visvairāk pazīst tikai pēc atraktīvā simfoniskā Bolero, ar saviem tautiskajiem un gleznainajiem kora darbiem, vainagos koncertu.

Biļešu cena: pieaugušajiem EUR 7,11; skolēniem, studentiem, pensionāriem EUR 4,27.

Biļetes pieejamas iepriekšpārdošanā Mākslas muzeja Rīgas Birža kasē.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu