Mākslīgās apaugļošanas veikšanu un neauglības ārstēšanu valsts varētu apmaksāt 50 pāriem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mākslīgās apaugļošanas veikšanu un neauglības ārstēšanu no valsts budžeta šogad varētu apmaksāt 50 pāriem, bet nākamajos gados vajadzētu panākt, lai šis skaitlis pieaug no 250 līdz 300 un pat 600 pāriem, šodien preses konferencē izteicās veselības ministre Ingrīda Circene (V).

Jau ziņots, ka Ministru kabinets 12.jūnijā atbalstīja Veselības ministrijas (VM) izstrādāto Mātes un bērna veselības uzlabošanas plānu 2012.-2014.gadam, kurā paredzēti pasākumi zīdaiņu mirstības samazināšanai un mātes veselības uzlabošanā. Plānā paredzēti pasākumi arī neauglības problēmas risināšanai, un jau ir sākts darbs pie centralizēta reģistra izveides, kurā tiek ievietota informācija par personām, kurām nepieciešama valsts atbalsta programma neauglības ārstēšanai.

Plānots arī izveidot centralizētu spermas datu banku, iekļaut valsts kompensējamo zāļu sarakstā medikamentus neauglības ārstēšanai un iekļaut neauglības diagnostiskos izmeklējumus un medicīniskās apaugļošanas procedūras valsts apmaksāto ārstniecības pakalpojumus sarakstā. Kopējais nepieciešamais papildu finansējums visu iecerēto pasākumu nodrošināšanai veselības sektorā trīs gados būtu 7,4 miljoni latu (2012.gadā 1,1 miljons latu, 2013.gadā - 2,8 miljoni latu, bet 2014.gadā - 3,5 miljoni latu).

VM Sabiedrības veselības departamenta direktore Inga Šmate pastāstīja, ka nepieciešamais finansējums pašreiz ir saņemts, bet tā īstenošanai nepieciešams izveidot metodes pārskatu jeb vadlīnijas, kā arī noslēgt līgumu ar pakalpojumu sniedzējiem. Viņa minēja, ka tiks izsludināts konkurss, kurā medicīnas iestādes tiks aicinātas pieteikties šī pakalpojuma sniegšanai, un par šo uzdevumu atbildēs Nacionālais veselības dienests. Par noteiktiem konkursa termiņiem un nosacījumiem Nacionālās veselības dienestā vēl nemācēja teikt.

«Pirmo reizi Latvijas vēsturē ir iespēja neauglīgām ģimenēm saņemt apmaksātu valsts palīdzību,» teica veselības ministre. Viņa norāda, ka līdz ar ekonomiskās krīzes izskaušanu, šobrīd ir jācīnās arī ar demogrāfijas krīzi. Ministre gan piebilda, ka demogrāfisko situāciju ietekmē ne tikai dzimstība, bet arī mirstība un migrācija, un iespēja saņemt valsts apmaksātus mākslīgās apaugļošanas un neauglības ārstēšanas pasākumus varētu uzlabot arī demogrāfiskos rādītājus. Šogad ar vienu miljonu latu finansējumu plānots palīdzēt 50 pāriem, un ministre norādīja, ka gadījumā, ja radīsies nepieciešamība palīdzēt vairāk pāriem, tiks mēģināts šim mērķim rast papildu finansējumu.

Arī Latvijas Universitātes Bioētikas un biodrošības centra pētnieki norāda, ka valsts finansēta neauglības ārstēšana un medicīniskā apaugļošana, atbilstoši noteiktiem izstrādātiem kritērijiem ir vēlama pārmaiņa Latvijā, jo šobrīd apaugļošanas tehnoloģiju izmantošana daudzām personām nav pieejama augsto izmaksu dēļ. Kā iespējamos šī jautājuma risinājumus pētnieki norāda neauglības ārstēšanas un medicīniskās apaugļošanas finansēšanas kritēriju izstrādāšanu, medicīniskās apaugļošanas izmaksu analīzi, valsts finansējuma kritēriju un apjoma noteikšanu, kā arī pacientu pārstāvju iesaistīšanu neauglības ārstēšanas un finansēšanas kārtības veidošanā.

Šmate norādīja, ka mākslīgās apaugļošanas veikšana no valsts līdzekļiem varētu būt pieejama šā gada ceturtajā ceturksnī.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu