Mans vīrs – «zem tupeles» (131)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Saka, ka visas sievietes sapņo par princi baltā zirgā, ar kuru kopā justos droši un kas viņu aizsargātu no jebkādām dzīves likstām. Taču pēc apprecēšanās viņas bieži vien vairs neuzvedas kā vārgas princeses, kas no kaut kā ir jāaizstāv.

Tieši pretēji – sievietes ģimenē cenšas pašas uzturēt visu mājas sadzīvi, kamēr viņu prinči pamazām kļūst par maziem bērniem un sāk klausīt ikvienai sievas pavēlei... nokļūstot «zem tupeles»! Bet varbūt viņš ir vienkārši labs vīrs?

Paris.lv

Galu galā sievietēm tā dzīvot kļūst ērti – viss notiek pēc viņu prāta, bet vīrs tikai palīdz īstenot vēlēšanās. Tiesa, cienīgumu zaudējis vīrietis sāk dumpoties citos veidos – vienmēr ir dusmīgs, nevēlas palīdzēt mājās, morāli neatbalsta sievu, slēpj finanses, nesarunājas, varbūt pat sāk rast mierinājumu alkoholā. Tad, protams, attiecību krīze ir neizbēgama.

Šādās attiecībās vīrietis parasti cieš zemās pašcieņas dēļ. Tā kā sievietes kontrolē visus sadzīves jautājumus, vīrietis vienkārši sāk justies nekompetents kaut ko izlemt, citiem vārdiem sakot – nav nekā vērts. Ja ģimenē ir bērni, viņi ātri saprot, kas šeit visu nosaka. Rezultāts – bērni sāk necienīt tēvu, kā dēļ vīrs sāk sevi novērtēt vēl zemāk.

Šādā ģimenē mīlestība un romantika laulāto starpā nav iespējama. Tā kā vīrietis jūt bezierunu mīlestības un sapratnes trūkumu, viņš vienmēr ir dusmīgs. Taču viņš nevar izpaust savas jūtas, jo baidās sadusmot laulāto draudzeni, kas viņu varēs sodīt, piemēram, atsakoties no dzimumattiecībām. Dusmas, neuzticība sev un saziņas trūkums – šie faktori nosaka intimitātes un kaisles trūkumu attiecībās. Visbeidzot abi dzīvesbiedri jutīsies nemīlēti un neapmierināti ar attiecībām.

Teiksiet, ka Jūsu vīrs noteikti neatrodas «zem tupeles» un cenšas Jums palīdzēt, kad tas ir nepieciešams. Tiesa gan, ikvienam labam vīram jāpalīdz sievai, bet nevis jāpilda katra viņas iegriba, ir jāuzklausa viņa, kad tas ir nepieciešams, taču ne jāklausās pārmetumi un pazemojoši vārdi, kas vērsti pret viņu... Kā tad zināt, vai Jūsu vīrs atrodas «zem tupeles» vai viņš ir vienkārši labs vīrs?

Jūsu vīrs ir «zem tupeles», ja:

Viņš dzīvo pēc stingriem Jūsu izdomātiem noteikumiem. Ja viņš neievēro noteikumus, Jūs viņu sodāt. Piemēram, taisāties doties uz māsīcas dzimšanas dienu un pēdējā mirklī palūdzat vīram aiziet uz veikalu un nopirkt 3 rozes. Iedomājieties, ka Jūsu vīrs pārnāk ar trim gerberām, jo tuvākajā piemājas veikalā visas rozes jau ir izpirktas.

Kā reaģēsiet? Viņš patiešām ir «zem tupeles», ja viņu norāsiet par to, ka neatnesa rozes un «nezina, ka viņu ģimenē gerberas nevienam nepatīk». Bet, ja Jūsu vīrs nevēlas ievērot Jūsu noteikumus un vēlmes, sākat viņu sodīt: ierobežojat finanses, atsakāties no dzimumattiecībām vai ar viņu nerunājat.

Viņš vienmēr ir dusmīgs. Nesanāk uzreiz ar pirmo reizi novietot automašīnu, nokavējāt ierašanās laiku mājās, bērni noslēpa televizora pulti – ja Jūsu vīrs vienmēr ir ar kaut ko neapmierināts, var būt, ka viņš jūtas aizskarts un ir nelaimīgs.

Viņam jāpielāgojas Jūsu noskaņojumam. Ja Jūsu vīra dzīve ir atkarīga no tā, kāds Jums šodien noskaņojums, viņš noteikti ir «zem tupeles». Piemēram, viņš saņem darbā paaugstinājumu, bet nevēlas Jums to teikt, jo redz, ka šodien esat sliktā omā un savas dusmas «izliekat» uz vīru – nepalaižat garām nevienu iespēju atgādināt, cik viņš ir nožēlojams. Vai arī viņš atsakās iziet kopā ar draugiem tikai tādēļ, ka šodien Jums nav garastāvokļa, baidoties Jūs saniknot.

Jūs viena pati kontrolējat ģimenes budžetu. Jūsu dzīvesbiedram nav tiesību lemt, cik un kur Jūs tērējat naudu. Viņš vienkārši atdod Jums savu algu un nedomā, cik kas maksā un kam Jūsu ģimenē ir finanšu prioritātes.

Jūs visu nolemjat viena pati. Ja Jūs viena nolemjat, ko ēdīs Jūsu ģimene, kad iesiet gulēt, kur dosieties atvaļinājuma laikā, tad vīrs ir pilnībā atkarīgs no Jums.

Jūs kontrolējat katru vīra soli. Ja viņa nav mājās, zvanāt vairākas reizes un jautājat, kur viņš ir un kādēļ ir aizkavējies.

Jūs nerūpējaties par viņu, kad viņam tas ir nepieciešams. Piemēram, ja viņš slimo, Jūs nevērīgi atnesat viņam tēju vai liekat pašam uztaisīt un pat nepajautājat, kāda ir veselība.

Jūs vienmēr viņu kritizējat un nekad nepasakāt neko labu. Jums viņš ir neskaists, vienmēr ne tā ģērbjas un visu dara slikti.

Ja viņš nerīkojas tā, kā Jūs vēlaties, sākat viņam draudēt. Draudēt var ar daudz ko: ar šķiršanos, mantas atņemšanu, aizliegumu sazināties ar bērniem vai publiskas scēnas sarīkošanu pie viņa vecākiem.

Viņam nav tiesību Jums pateikt, ka šovakar nav noskaņojuma mīlēties. Varbūt reizēm viņš tā arī pasaka, bet tad viņam nav salda dzīve…

Jūs liekat viņam atzīties mīlestībā pat tad, ja viņš nevēlas to darīt, jo šajā acumirklī vienkārši nejūt tādas emocijas.

Ja viņam nepieciešama palīdzība, Jums viņš nekad nelūdz. Kādēļ? Tādēļ, ka viņam ir nevis jāprasa palīdzība, bet jālūdzas, un viņam, protams, tas nav patīkami.

Viņš dara visu, lai tikai ar Jums nesastrīdētos. Bailes aizstāvēt savu pozīciju ir viena no būtiskākajām pazīmēm, kas norāda, ka Jūsu vīrs ir «zem tupeles».

Komentāri (131)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu