Mārtiņdiena Turaidā - ziemai vārti vaļā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Turaidas muzejrezervāts aicina uz Mārtiņdienu Turaidā svētdien, 14.novembrī, plkst. 14.00, lai kopīgi vērtu vārtus ziemai un svinētu senos rudens gadskārtu svētkus - Mārtiņus.

Nākot uz Mārtiņdienas svētkiem, visi aicināti vilkt rokās krāšņākos dūraiņus, tērpties maskās un ņemt līdzi siltākās villaines, lai kopā esot, viens otram vēlētu izturību ziemā un sacenstos par vērtīgām balvām – dabas rudens veltēm, izrādot savu cimdu rakstus un silto villaiņu skaistākos krāsu salikumus. Svētku laikā Turaidas muižas piķiera kūtiņā būs iespēja apskatīt muzeja krājuma izstādi «Cimdi un zeķes no muzeja pūralādes».

Mārtiņdiena Turaidā tiks svinēta kopā ar Siguldas folkloras kopas «Senleja» čigāniem, kuru vadībā tiks izdzīvoti seno gadskārtu rituāli, kopīgi vārīta Mārtiņdienas gaiļa zupa un laistas katlā klimpas, kā arī dancoti senie latviešu danči un rotaļas.

Mārtiņdiena ir latviešu gadskārtu svētki, kas tiek svinēti novembrī, kad daba nomaina rudens košos brunčus pret ziemas balto kreklu, kas iezīmē rudens beigas un ziemas sākšanos. Lauku darbi ir padarīti, zeme dodas atpūtā, bet ļaudis var priecāties par sētā savesto ražu. Tērpdamies maskās, Vidzemē Mārtiņbērni iet čigānos, lai, pateicoties par bagāto dabas devumu, smeltos spēku sagaidīt ziemas saulgriežus un jaunu pavasari.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu