Maskavā notikušas policijas un opozīcijas protestētāju sadursmes

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Svētdien Maskavā notikušas policijas un opozīcijas demonstrantu sadursmes un veikti vairāki aresti, tostarp aizturēti trīs opozīcijas līderi - populārais blogeris Aleksejs Navaļnijs, Kreisās frontes līderis Sergejs Udaļcovs un partijas «Parnas» līdzpriekšsēdētājs Boriss Ņemcovs.

Policija izmantojusi stekus gados jaunu protestētāju savaldīšanai un aizturējusi desmitiem cilvēku, no notikuma vietas ziņoja AFP žurnālists.

Jau vēstīts, ka šodien Maskavā notika opozīcijas rīkotā protesta akcija «Miljonu maršs», kas pēc organizatoru sniegtās informācijas piesaistījusi desmitiem tūkstošiem cilvēku, kaut Maskavas varas iestādes bija noteikušas 5000 dalībnieku limitu.

Maskavas policija savukārt informēja, ka gājienā sapulcējušies ap 8000 cilvēku un kopumā pēc sadursmēm ar policiju arestēti aptuveni 400 cilvēki.

Sadursmēs ievainoti arī aptuveni 20 policisti, no kuriem trīs ievietoti slimnīcā, atsaucoties uz kādu iekšlietu ministrijas Amatpersonas teikto, ziņo aģentūra «Interfax».

Opozīcija pēc pagājušā masveida mītiņa martā apsolīja mest izaicinājumu jaunievēlētajam Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, pirms viņa inaugurācijas sarīkojot «Miljona maršu», šādi apstrīdot viņa pārvēlēšanas leģitimitāti.

Bija plānots, ka protestētāji dosies gājienā cauri pilsētas centram, dodoties pāri Maskavas upei un sapulcēsies Bolotnaja laukumā, kur decembrī notika pirmais masveida mītiņš pret vēlēšanu rezultātu falsifikāciju.

Tomēr policijas spēki nobloķēja galveno tiltu, kas ved uz laukumu, un atteicās laist cauri protestētājus.

Saspringtā situācija, vienai pusei stāvot iepretim otrai, ilga vairāk nekā stundu, līdz protestētāji sāka apņēmīgi virzīties pretī policistu rindām.

Policijas spēki uz to atbildēja, liekot lietā stekus un nospiežot pie zemes desmitiem protestētāju, kuri pēc tam tika ievilkti policijas autofurgonos.

Udaļcovs tika arestēts uz skatuves, sniedzot runu demonstrantiem protestu laukumā. Viņa aizturēšana tika pārraidīta tiešraidē nacionālajā televīzijā un izvērtās visai dramatiska.

«Mēs neaiziesim, iekams viņi neatbrīvos mūsu biedrus un neatcels [Putina] inaugurāciju,» caur megafonu kliedza Udaļcovs. Pēc tam uz skatuves ieradās vairāki policisti, kas pūļa kliedzienu pavadībā Udaļcovu aizveda.

Arī Ņemcovs tika aizturēts brīdī, kad mēģināja uzrunāt protestētāju pūli.

Tomēr Putina preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs telefonintervijā privātajam televīzijas kanālam «Dožģ» norādīja, ka situāciju nevajadzētu pārāk dramatizēt un nosodīja provokācijas, kas izraisījušas vardarbību.

Kopš Putina uzvaras 4.marta prezidenta vēlēšanās opozīcijas kustība ir zaudējusi inerci, un par vienotības trūkumu savā ziņā liecina arī Udaļcova rīcība, nošķiroties no masu protestiem un uzsākot savu akciju.

«Tā nebija saliedēta rīcība un bija acīmredzami stulba. Ja viņš turpinās rīkoties šādi, tad arvien mazāk un mazāk cilvēku nāks uz protestiem,» aģentūrai «Interfax» norādīja Krievijas liberālās opozīcijas partijas «Jabloko» priekšsēdētājs Sergejs Mitrohins.

Jau ziņots, ka pirmdien notiks Putina inaugurācijas ceremonija, un Putina izveidotā Viskrievijas Tautas fronte solīja vienlaikus ar «Miljonu maršu» sapulcināt Maskavas Poklonnaja kalnā arī tūkstošiem Putina atbalstītāju, proti, vairāk nekā 50 000 cilvēku, lai atzīmētu Viskrievijas Tautas frontes pirmo dzimšanas dienu - gadskārtu, kopš toreizējais Krievijas premjers paziņoja par lēmumu veidot šādu kustību.

Policija informē, ka Putina atbalstītāju demonstrācija spējusi sapulcēt 30 000 cilvēku, kas pēc policijas aplēsēm trīs reizes pārsniedz opozīcijas mītiņa dalībnieku skaitu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu