Matīss: Ekonomiskas sankcijas pret Krieviju radīs lielu sociālu problēmu Latvijā (229)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ekonomiskas sankcijas pret Krieviju, kas varētu tikt noteiktas pēc tās iebrukuma Ukrainā, ietekmēs arī Latviju, jo aptuveni 60% Latvijas ostās pārkrauto kravu nāk no Krievijas, intervijā laikrakstam «Biznes & Baltija» sacījis satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V).

«Runa ir ne tikai par tonnām, bet par reāliem cilvēkiem,» sacījis ministrs, skaidrojot, ka tikai «Latvijas Dzelzceļā» (LDz) vien strādā 10 000 cilvēku, bet visā transporta nozarē kopā - ap 50 000 līdz 60 000. Ieskaitot iekšzemes pārvadājumus, transporta nozare veido 12% no Latvijas iekšzemes kopprodukta.

«Ja nebūs kravu, nebūs arī ienākumu, cilvēki zaudēs darbu un tā kļūs par lielu sociālu problēmu,» norāda Matīss. Viņaprāt, «ierobežojumi attiecībā uz Krieviju ir ļoti nevēlami».

Kā ziņots, Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs ceturtdien paziņoja, ka Eiropas Savienība (ES) pārtrauc sarunas ar Krieviju par bezvīzu režīmu un jaunu sadarbības līgumu. Gadījumā, ja Maskava «dažu tuvāko dienu laikā» nesāks sarunas ar Ukrainas jauno valdību, ES apsvērs arī iespēju vērst pret Krievijas amatpersonām ceļošanas aizliegumus un līdzekļu iesaldēšanu, kā arī atcels paredzēto ES un Krievijas samitu.

Pēc sešas stundas ilgajām diskusijām ES dalībvalstu līderi ceturtdien Briselē vienojās Maskavai izteikt arī brīdinājumu, ka gadījumā, ja Krievija turpinās destabilizēt situāciju Ukrainā, tai jārēķinās ar «tālejošām sekām» attiecībās ar ES, tostarp ekonomikas sfērā.

Arī Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss piedraudējis Krievijai ar papildu sankcijām, kas varētu skart Krievijas pilsoņus un biznesu, ja nestrādās ES un ASV spertie soļi krīzes atrisināšanai, kuru izraisījis Krievijas iebrukums Ukrainā.

Savukārt ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien izdeva rīkojumu, nosakot sankcijas Krievijas un Krimas amatpersonām, kuras «apdraud Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti». Cita starpā amatpersonām noteikti vīzu ierobežojumi. Sankcijas noteiktas «personām un organizācijām, kuras atbildīgas par aktivitātēm, kas Ukrainā grauj demokrātiskos procesu un institūcijas».

Minētajos pārkāpumos vainīgajām amatpersonām ASV arī tiks iesaldēti konti.

Komentāri (229)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu