Mediju nozares dalībnieki atturīgi komentāros par KP lēmumu «TV3» un LNT apvienošanās lietā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Mediju nozares dalībnieki patlaban ir atturīgi komentāros par Konkurences padomes (KP) lēmumu «TV3» un «Latvijas Neatkarīgās televīzijas» (LNT) apvienošanās lietā.

Kā ziņots, KP atļāvusi darījumu, kurā mediju koncerns «MTG Broadcasting» (MTG) plāno pārņemt LNT, liecina biznesa portāla «Nozare.lv» rīcībā esošā neoficiālā informācija, ko apstiprina vairāki neatkarīgi avoti.

Tiesa, atļauja dota, izvirzot stingrus nosacījumus, kas pagaidām netiek publiskoti. Līdz ar to nav zināms, vai MTG tiem piekritīs. Mediju koncerns, kura paspārnē jau darbojas kanāli «TV3», «TV6» un citi, par lēmuma saturu vēl oficiāli nav informēts.

KP amatpersonas atklāj vien to, ka lēmums šajā lietā ir pieņemts un tiks publiskots divu nedēļu laikā. Jautāts, vai lēmums ir pozitīvs, KP priekšsēdētājs Dzintars Striks biznesa portālam «Nozare.lv» sacīja: «Šo informāciju nevaru ne apstiprināt, ne noliegt, taču rezultāts būs ļoti interesants.»

Neoficiāli zināms, ka apvienošanās atļauja varētu būt dota uz pieciem gadiem, pēc kuriem lēmums tiktu vēlreiz pārskatīts. Apvienošanās atļauja varētu tikt atcelta arī šo piecu gadu laikā, ja netiktu īstenots kāds no KP izvirzītajiem nosacījumiem, piemēram, attiecībā uz reklāmas tirgu u.c.

MTG vadītājs Baltijas valstīs Kaspars Ozoliņš sarunā ar «Nozare.lv» teica, ka nevēlas komentēt KP lēmumu, iekams nebūs oficiāli zināms, kāds tas ir un kādi nosacījumi darījumam piemēroti.

Arī viens no asākiem apvienošanās kritiķiem, sakaru operatora «Lattelecom» valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis neoficiālo informāciju par KP lēmumu komentēja atturīgi.

«Līdz brīdim, kamēr nav pieejams KP oficiālais lēmums, no plašākiem komentāriem atturēsimies. Taču paužam cerību, ka gadījumā, ja KP apvienošanās darījumu tiešām ir atļāvusi, apvienošanās noteikumos ir iestrādāti visi tie riskus mazinošie pasākumi, uz kuriem iepriekš norādījuši nozares eksperti un atbildīgo ministriju pārstāvji, kā arī efektīvs šo noteikumu izpildes kontroles mehānisms,» sacīja «Lattelecom» vadītājs.

Lai gan abi kanāli, maksādami apraides nodevas «Lattelecom», iekļaujas telekomunikāciju un maksas televīzijas operatora virszemes un interaktīvās televīzijas bezmaksas programmu paketēs un, visticamāk, pirktu «Lattelecom» pakalpojumus arī kā divas programmas ar vienu īpašnieku, Gulbis ir vairākkārt stingri iebildis pret apvienošanās darījumu, norādot, ka rezultātā mediju un televīzijas reklāmas tirgū izveidotos monopols.

Savukārt maksas televīzijas operators «Izzi» pauž viedokli, ka, kamēr KP nav oficiāli publiskojusi pieņemto lēmumu telekanāla LNT un MTG grupas apvienošanās darījumā, jebkādu grozījumu virzīšana Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā (EPLL), kas paredz izmaiņas kabeļoperatoru pienākumā bez maksas retranslēt nacionālos televīzijas kanālus, ir nekavējoties jāaptur.

«Pastāv iespēja: ja padome pieņēmusi LNT un MTG grupai labvēlīgu lēmumu, tad iespējamie ierobežojošie nosacījumi var būt pretrunā ar likumdošanā rosinātajiem grozījumiem,» sacīja «Izzi» valdes locekle Sandra Kraujiņa.

Jau ziņots, ka Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija 9.maijā nolēma steidzamības kārtībā uz pirmo balsojumu Saeimā virzīt grozījumus EPLL, kas paredz izmaiņas kabeļoperatoru pienākumā bez maksas retranslēt nacionālos televīzijas kanālus un regulēt kabeļtelevīzijas pamatpakešu saturisko salikumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu