Mediķi: Dziesmu un deju svētku dalībniekiem karstajās dienās jāievēro papildus piesardzība (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Ņemot vēra meteorologu prognozes tuvākajām dienām, kad gaisa temperatūra var paaugstināties un laiks kļūs karstāks, Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķi aicina svētku dalībniekus un apmeklētājus karstajās dienās ievērot atbilstošus piesardzības pasākumus, portālu «Apollo» informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša.

NMP dienesta mediķi aicina – ja mēģinājumu vai svētku pasākumu laikā svētku dalībniekiem pasliktinās pašsajūta, uzreiz jāvēršas pie mediķiem pēc palīdzības! Svētku pasākumu norises vietās dažādos posteņos dežūrēs mediķi. Pirmās palīdzības punktos vari saņemt palīdzību vienkāršākos gadījumos, piemēram, nobrāzumi, uzberztas tulznas, sīku brūču apstrāde, galvassāpes, asinsspiediena kontrole u.c., savukārt neatliekamā medicīniskā palīdzība tiek sniegta speciālās mediķu teltīs un ātrās palīdzības automašīnās.

NMP dienesta mediķi uzsver, ka karstākajās svētku dienās īpaši jāuzmana sava veselība cilvēkiem ar kādām hroniskām saslimšanām (sirds asinsvadu slimības, astma, cukura diabēts u.c.). Tāpat aicinām svētku dalībniekus atvēlēt pietiekamu laiku atpūtai un mieram nakts stundās, lai nerastos veselības problēmas, kas liegtu piedalīties svētku noslēguma koncertos.

Lai svētku dalībniekiem fiziskā slodze neveicinātu pārkaršanu vai esošu slimību saasināšanos, NMP dienesta mediķi aicina ievērot vairākus drošības pasākumus:

  • Karstajā laikā atveldzējies ar vēsu, viegli mineralizētu ūdeni, nevis ar saldinātām limonādēm un enerģijas dzērieniem. Palielini izdzertā šķidruma daudzumu un padzeries vēl pirms parādās slāpes.
  • Uzturoties tiešos saules staros, lieto galvassegu. Neaizmirsti par aizsargkrēmu, lai pasargātu ādu no saules apdegumiem.
  • Uzturoties saulē ik pa laikam atrodi brīdi ieiet ēnā vai labi vēdinātās telpās atvēsināties.
  • Tiklīdz izjūti nogurumu – aizej ēnā vai vēsākā vietā un atpūties.
  • Ja ārsts ir izrakstījis medikamentus, kas jālieto regulāri, ņem vienmēr tos līdzi pietiekošā daudzumā un lieto precīzi, kā norādījis ārsts.
  • Velti pietiekamu laiku atpūtai un mieram nakts stundās, lai atgūtu spēkus un enerģiju.

Atceries – par savu veselību atbildīgs esi Tu pats, tāpēc saudzē to un sliktas pašsajūtas gadījumā laikus meklē palīdzību!

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu