Mediķu aicinājums bērnu drošībai gadumijā (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: bitzi ☂ ion-bogdan dumitrescu, CC BY-NC 2.0

Tuvojoties gadumijai, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi aicina svētku laikā īpaši parūpēties par bērnu drošību, informēja  Ilze Bukša, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Komunikācijas nodaļas vadītāja.

Nupat aizvadītājās garajās Ziemassvētku brīvdienās NMP dienesta mediķi ik dienu steidzās palīgā mazuļiem, kuri savās mājās tuvinieku nepieskatīti bija guvuši nopietnas traumas un nonāca slimnīcā. Bērniem viegli pieejamās vietās bija atstātas degmaisījumu pudeles, kanalizācijas un trauku mazgājamie līdzekļi, baterijas un medikamenti. Tāpat vairāki mazi bērni svētku laikā slimnīcā nonāca ar ķermeņa apdegumiem, kas gūti aplejoties ar pieaugušo pagatavoto karsto kafiju un tēju. Kāda 5 gadīga meitene paliekot mājās viena pati, izkritusi pa 2.stāva logu, citam mazulim ciemošanās laikā suns sakodis seju, bet izkrītot no gultas, divus mēnešus vecs zīdainis lauzis paura kaulu. Kā rāda NMP dienesta izsaukumu dati, visbiežāk sadzīves apstākļos mājās nopietnas traumas gūst mazuļi līdz 5 gadu vecumam.

Daudzi šie nelaimes gadījumi apdraud bērnu dzīvības un nereti atstāj smagas sekas arī viņu tālākajā dzīvē - tā ir ilgstoša un sarežģīta ārstēšanās, dažkārt atkārtotas operācijas un medicīniskas procedūras, uz mūžu paliekoši ķermeņa bojājumi, iespējama invaliditāte, psiholoģiska trauma bērnam un arī vecākiem, kuri pārdzīvo, ka nav nosargājuši savu mazuli.

Kā atzīst NMP dienesta mediķi, visbiežāk nelaime notiek īsā mirklī. Svētku kņadā, kad māja ir pilna ar viesiem, pieaugušie uz brīdi ir zaudējuši modrību vai arī nav iepriekš izvērtējuši riskus, kādus mazulim rada, piemēram, uz galda malas atstāta nupat uzlietā karstās kafijas krūze vai vannasistabā zemē nolikta kanalizācijas tīrīšanas šķidruma pudele.

Lai svētku laiks drošs arī vismazākajiem, NMP dienesta mediķi aicina ievērot vairākus piesardzības pasākumus:

- neatstājiet karstus šķidrumus uz galda virsmām tuvu malai;

- neturiet klēpī zīdaini vai mazuli, ja vēlaties dzert karstus dzērienus;

- neatstājiet uz zemes vai galda malā elektroierīces, piemēram, tējkannu, gludekli;

- degšķidrumus, sadzīves ķīmiju, medikamentus glabājiet augstākos plauktos vai slēgtos skapīšos, kur mazie bērni netiek tiem klāt;

- neatstājiet bērnus bez uzraudzības svētku uguņošanas laikā;

- neļaujiet bērniem pašiem darboties ar pirotehniku! Ar lielākiem bērniem pārrunājiet drošu pirotehnikas lietošanu, skaidrojot iespējamos riskus un traumas, ko var radīt pēkšņa pirotehnikas aizdegšanās vai drošības noteikumu neievērošana.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu