Meitenītei pilnvērtīga dzīve ar vienu smadzeņu puslodi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Jauns gadījums pierāda apbrīnojamo smadzeņu spēju kompensēt attīstības traucējumus. Desmitgadīgai britu meitenītei ir tikai viena smadzeņu puslode – taču, neskatoties uz to, meitenes kreisā acs redz gandrīz visu, viņas redzeslauks ir teju pilnīgi neskarts.

Tas, ka viņai trūkst labās smadzeņu puslodes, bija redzams rentgena uzņēmumā. Bērns cieta no epilepsijas lēkmēm. Taču šodien desmitgadīgajai meitenei nekas nekait. Viņa esot atjautīga, braucot ar riteni un skrituļslidām, stāsta Glāzgovas Universitātes Lielbritānijā smadzeņu pētnieks Lars Mukli.

Tomēr speciālistus tas itin nemaz nepārsteidz. Ir zināms fakts, ka viena smadzeņu puslode var pārņemt otras funkcijas, ja vien traucējumi atklāti salīdzinoši agri. Vienreizēji gan esot tas, ka meitenes kreisā acs aptver gandrīz pilnīgu redzeslauku, jo ar labo viņa neredz.

Meitene necieš no hemianopsijas jeb vienpusēja redzes zuduma kā pieaugušie, kuriem smagas epi-lepsijas ārstēšanas procesā izoperēta labā vai kreisā smadzeņu puslode. Šie cilvēki zināmos abu acu apvidos nespēj uztvert redzeslaukā esošus objektus.

Parasti daļa katras acs redzes nerva fibru krustojas ar pretējo smadzeņu puslodi – tomēr meitenes gadījumā tā nav. Acīmredzot redzes nervu fibras ir savienotas vienīgi ar smadzeņu kreiso puslodi. Tā vietā, lai stingri sekotu jau iepriekšnoteiktam plānam, smadzenes ir spējīgas organizēties pilnīgi no jauna.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu