Meklē pasažierus, kas Latvijā ieradušies kopā ar bīstamas infekcijas slimnieku (58)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gabriel Li // StudioGabe, CC BY-NC-ND 2.0

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ir uzsācis epidemioloģisko izmeklēšanu saistībā ar masalu slimnieku, kurš aizvadītajā nedēļā lidoja no Rīgas uz Stokholmu un no Stokholmas uz Rīgu, «Apollo» uzzināja SPKC.

Masalas ir lipīga infekcijas slimība, kas ar gaisa pilieniem, slimniekam runājot, klepojot, šķaudot, izplatās no personas uz personu. Tādēļ SPKC ir lūdzis akciju sabiedrībai Air Baltic sniegt viņu rīcībā esošo kontaktinformāciju par pasažieriem, kuri lidojuši kopā ar inficēto personu un var būt apdraudēti. Tiklīdz SPKC būs saņēmis nepieciešamo informāciju, par reisu pasažieriem, SPKC speciālisti sazināsies personīgi un informēs par rīcību inficēšanās gadījumā.

Saskarsme ar masalu slimnieku bija cilvēkiem, kuri 9.aprīlī lidoja no Rīgas uz Stokholmu ar reisu SK962 (BT105) plkst.14.25 un 11.aprīlī lidoja no Stokholmas uz Rīgu ar reisu SK9630 (BT110) plkst.19.55.

Ņemot vērā, ka piektdien sāksies Lieldienu brīvdienas un cilvēki dosies ārpus mājas un iespējams nebūs sasniedzami, SPKC vēlas ar masu mediju starpniecību brīdināt konkrēto lidojumu pasažierus. SPKC aicina pasažierus, kuriem 18 dienu laikā no lidojuma ar konkrēto reisu parādās ķermeņa temperatūras paaugstināšanās un citas masalu pazīmes, sazināties ar savu ģimenes ārstu.

Ja cilvēkam, kurš ir lidojis ar kādu no iepriekš minētajiem reisiem parādās šādas pazīmes: iesnas, klepus, ķermeņa temperatūras paaugstināšanās, aicinām telefoniski sazināties ar savu ģimenes ārstu, lai vienotos par turpmāko ārstēšanos. Tāpat aicinām informēt ģimenes ārstu par iespējamu kontaktu ar masalu slimnieku, lai savlaicīgi noteiktu pareizu diagnozi.

Reisa pasažieri, kuram parādījušās masalām līdzīgas pazīmes, līdz brīdim kamēr saslimšana tiek vai netiek apstiprināta, SPKC aicina līdz minimumam ierobežot kontaktus ar pret masalām nevakcinētiem un tās nepārslimojušiem cilvēkiem. Centrs aicina pilnībā izslēgt kontaktus ar personām, kurām masalas var izraisīt īpaši nopietnas sekas - grūtnieces, nevakcinēti bērni un personas ar novājināto imunitāti.

Šobrīd valstī ir laboratoriski apstiprināti 12 saslimšanas gadījumi ar masalām. SPKC turpina darbu pie masalu uzliesmojuma izmeklēšanas, uzraudzības un kontroles.

Saistībā ar masalu saslimšanas gadījumu skaita pieaugumu Eiropā un Latvijā, SPKC atkārtoti aicina iedzīvotājus potēšanas pasēs vai pie sava ģimenes ārsta pārliecināties par savu bērnu un savu vakcināciju pret masalām.

SPKC aicina to bērnu vecākus, kuru bērni nav vakcinēti vai nav saņēmuši pilnu vakcinācijas kursu, doties pie ģimenes ārsta un veikt vakcināciju. Savukārt bērni, kuri atbilstoši vecumam saņēmuši pilnu vakcinācijas kursu, no saslimšanas un smagām komplikācijām ir pasargāti, jo pēc masalu potes pilnvērtīga imunitāte veidojas 95% - 99% gadījumu. Bērnu skaits, kas 2013.gadā saņēmuši pirmo poti pret masalām, salīdzinājumā ar 2010.gadu palielinājies par četriem procentiem un bija 95,7%.

Pieaugušie, kuri nav vakcinējušies vai nav izslimojuši masalas, tiek aicināti doties uz konsultāciju pie sava ģimenes ārsta un pārrunāt vakcinācijas iespējamību.

Komentāri (58)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu