Meksikā atrasti gandrīz 5000 alu gleznojumi (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Meksikas reģionā, kas bija apdzīvots vēl pirms spāņu ieceļotāju ierašanās, atrasti gandrīz 5000 alu gleznojumi.

Dzeltenā, sarkanā, baltā un melnā krāsā ieturētajos zīmējumos attēloti cilvēki, brieži, ķirzakas un simtkāji, no kā var secināt, ka tie medīja, ķēra zivis un vāca ēdamos augus, uzskata Nacionālais antropoloģijas un vēstures institūts.

Alu gleznojumos attēlotas arī reliģiskas, astronomiskas un abstraktas ainas. Lielākā daļa zīmējumu ir labi saglabājušies.

Arheologi nevarēja noteikt 4926 gleznojumu vecumu, taču tas tiks noskaidrots ar ķīmisko un radioaktīvā oglekļa analīžu palīdzību.

Senie mākslas darbi atklāti 11 dažādās vietās Burgosas municipalitātē Tamaulipasas štatā, kas robežojas ar ASV.

«Tas ir nozīmīgi tāpēc, ka tagad zināms, ka Burgosā pirms spāņu ieceļotāju ierašanās bija cilvēku grupas, jo pirms tam uzskatījām, ka tādu nav bijis,» sacīja Sakatekasas autonomās universitātes arheoloģe Marta Garsija Sančesa.

«Šīs grupas izvairījās no spāņu kontroles gandrīz 200 gadus,» viņa skaidroja. «Viņi aizbēga uz Sankarlosas kalniem, kur tiem bija ūdens, augi un dzīvnieki, no kā pārtikt. Spāņi negāja kalnos un to ielejās.»

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu