Melngailis: «Parex» pārdošanu iespējams realizēt gada laikā

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

«Parex bankas» pārdošanu iespējams realizēt gada laikā, aģentūrai BNS atzina bankas valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis.

«Pašreizējā ekonomiskā situācija Eiropā un pasaulē nav labvēlīga lielu darījumu realizēšanai, taču tas ir īpaši sarežģīti, ja šis darījums jārealizē īsā laikā ar nosacījumu, lai valsts atgūtu savus noguldījumus un, iespējams, pat gūtu peļņu,» viņš sacīja.

Vienlaikus Melngailis norādīja, ka pēdējo mēnešu statistika liecina, ka banku sektorā darījumu aktivitāte atjaunojas - kopš šā gada jūnija Eiropā notikuši vairāki darījumi, kur specializētas bankas iegādājās no lielām valsts atbalstu saņēmušām finanšu grupām atsevišķas struktūrvienības, kas nodarbojas ar līdzekļu pārvaldīšanu un privātbankas pakalpojumu sniegšanu.

«Līdz ar to ir pamats prognozēm, ka gada laikā iespējams realizēt šādu darījumu attiecībā uz «Parex banku»,» teica Melngailis.

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs šonedēļ intervijā Latvijas Televīzijā stāstīja, ka Parex banku varētu pārdot līdz šā gada beigām vai nākamā gada sākumā. «Es ļoti ceru, ka ["Parex banku» varētu pārdot] sliktākajā gadījumā, ja ne līdz šā gada beigām, tad nākamā gada sākumā. Tas joprojām ir reāli un iespējams,» klāstīja Rimšēvičs.

Viņš arī informēja, ka patlaban notiek sarunas ar potenciālajiem «Parex bankas» pircējiem un interesi par bankas iegādi izrāda gandrīz ducis pretendentu.

Privatizācijas aģentūra (PA) ir noslēgusi pakalpojumu līgumu ar globālo investīciju banku «Nomura International» («Nomura»), kura ietvaros «Nomura» ir sākusi darbu pie «Parex bankas» akciju pārdošanas. Starp PA un «Nomura» noslēgtais līgums paredz, ka «Nomura» sniedz konsultācijas un atbalstu PA par darījuma organizēšanu par «Parex bankas» akciju vai to daļas pārdošanu. «Nomura» arī konsultē PA sarunās ar finanšu institūcijām par to iesaisti «Parex bankā».

Latvijas otra lielākā banka «Parex banka» 2008.gada rudenī vērsās pēc valdības palīdzības, lai izvairītos no finanšu problēmām, kuras bankai draudēja rasties pasaules finanšu krīzes dēļ. Lai atbalstītu banku, valdība pērn 8.novembrī pieņēma lēmumu kļūt par Parex bankas kontrolpaketes īpašnieci, bet 3.decembrī nolēma pārņemt gandrīz 85% bankas akciju. Patlaban «Parex bankas» 70,3% akciju īpašniece ir Privatizācijas aģentūra, bet 25% - Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu