Mēs dzīvojam nāciju nosirmošanas laikā (74)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Mēs dzīvojam «nāciju nosirmošanas laikā», tāpēc šobrīd īpaši svarīgi ir runāt par aktīvu, veselīgu un cieņpilnu novecošanu, tā Baltijas valstu senioru forumā «Dzīvo ar prieku» izteicās Rīgas Stradiņa universitātes ģimenes Medicīnas katedras profesors gerontoloģijā Jānis Zaļkalns.

Zaļkalns skaidroja, ka personu pēc 65 gadu vecuma īpatsvars Latvijā un arī citviet pasaulē arvien pieaug, piebilstot, ka jau šobrīd vidējais dzīves ilgums Eiropā ir 79,4 gadi.

Zaļkalns skaidroja, ka, pēc Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) datiem, tuvāko 50 gadu laikā sirmgalvju īpatsvars pasaulē varētu pieaugt par 30% līdz 40%. ANO prognozē, ka līdz 2050.gadam vairāk nekā piektā daļa Eiropas Savienības (ES) iedzīvotāju būs sasnieguši 65 gadu vecumu, līdz ar to 65 gadu vecu un vecāku personu īpatsvars ES valstīs pieaugšot par 70%.

Šobrīd pasaulē ir aptuveni 600 miljoni personu, kas vecākas par 60 gadiem. ANO prognozē, ka 2050.gadā to skaits sasniegs divus miljonus.

«Pasaules civilizācijas vēsture nepazīst sabiedrību, kurā tik ievērojama daļa ir mūsu cienījamās paaudzes cilvēki. Šāda iedzīvotāju struktūra nākotnē pasaka tikai vienu - bez senioriem sabiedrība un darba tirgus pastāvēt nevarēs,» sacīja Zaļkalns.

Lai dzīvotu ar prieku un aktīvi novecotu, profesors iesaka Latvijas senioriem pašiem padomāt par savu dzīvesveidu un, iespējams, ieviest tajā pārmaiņas - sākt fiziskās aktivitātes, mainīt ēšanas paradumus, atteikties no kaitīgajiem ieradumiem un pašam prast identificēt nelabvēlīgās lietas, lai no tām atbrīvotos.

Vienlaikus viņš uzskata, ka valsts amatpersonām pienācis laiks domāt par novecojošas sabiedrības attīstības stratēģiju - jāpievēršas darba tirgus pielāgošanai, darba drošības uzlabošanai, kā arī jāveido valstī senioriem draudzīgāka infrastruktūra. Tāpat, viņaprāt, būtu jāstrādā pie sabiedrībā eksistējošu negatīvu ar vecumu saistītu stereotipu un vecuma diskriminācijas izskaušanas.

Jau ziņots, ka 1.oktobrī daudzviet pasaulē atzīmēs Starptautisko veco ļaužu dienu. Tai veltīti pasākumi Latvijā aizsākās jau vakar un turpināsies arī nākamajā nedēļā.

Baltijas valstu senioru forums «Dzīvo ar prieku» ir viens no Starptautiskajai veco ļaužu dienai veltītajiem pasākumiem. Tas noslēgsies šodien, kad foruma dalībvalstu pārstāvji parakstīs senioru starptautiskās sadarbības memorandu.

Komentāri (74)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu