«Microsoft» apsola nomainīt sievietes aizskarošu frāzi programmas pirmkodā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Pēc operētājsistēmas «Linux» programmētāju un dažu informācijas tehnoloģiju (IT) portālu sacelta trača «Microsoft» apņēmies nomainīt sievietes aizskarošu frāzi, kas saskatāma kādas būtiskas servera programmatūras pirmkodā, raksta IT portāls «NetworkWorld».

Satraukums radies saistībā ar koda fragmentu «0xB16B00B5», kurā vairāki speciālisti saredzējuši slēptu frāzi angļu valodā «Big Boobs» (latviešu žargonā - «Baigie pupi»). Par šo «atklājumu» jau ilgāku laiku diskutējot specializēti programmētāji, kas diendienā strādā ar «Microsoft» serveru virtualizācijas rīku «Hyper V». Šaubīgais burtu un skaitļu salikums atrodams programmas sadaļā, kas savieno «Hyper V» funkcijas ar «Linux» operētājsistēmas datoriem.

Kā raksta «NetworkWorld», koda frāze nav radusies nejauši vai aiz programmas struktūras nepieciešamības, jo agrākā versijā attiecīgā frāze bijusi «0x0B00B135», kur gan saskatāma burtu kopa «boob» («pups»), taču tā nav veidota apzināti. Savukārt, atjaunojot kodu, visticamāk, uzdarbojies kāds jokdaris.

Portāls raksta, ka, saņemot informāciju no «NetworkWorld» žurnālista un blogera Paula Meknamera, «Microsoft» pārstāvis e-pastā solījis, ka uzņēmums drīzumā izplatīs «ielāpu», lai ar citu kodu aizstātu koda fragmentu, kurā var saredzēt ēverģēlības.

Meknameras blogā «Buzzblog», kas ir daļa no «NetworkWorld» portāla, arī pārpublicēts kādas sievietes - «Linux» speciālistes - komentārs. Viņa sūdzas, ka programmēšanas nozarē joprojām valda pārliecība, ka tā ir «vīriešu profesija», kurā var atļauties šādu ņirgāšanos.

Savukārt Meknamera piebilst - ir pienākuši laiki, kad pat dziļākajā programmatūras kodā, pat grūti saskatāmā veidā, veicot profesionālu darbu, vairs nevar atļauties politiski nekorektus un aizskarošus izlēcienus.

Kā raksta cits IT portāls, «TheRegister», dīvaina koda frāze jau pamanīta 2011.gada maijā, kad tā iekļauta kādā «Wikipedia» ierakstā par veidu, kā ar tā saukto heksadecimālo kodu var radīt frāzes, kas atgādina vārdus angļu valodā.

Ierakstā ir vairāki piemēri, kad kods rakstīts apzināti, lai būtu kuriozs vai jocīgs. Piemēram, «Apple» mobilo ierīču operētājsistēmas «iOS» ziņojumos par kādas aplikācijas «aizķeršanos» parādās frāze «0x8BADF00D», ko var saprast kā «ate bad food» («saēdos sliktu pārtiku»). Savukārt koda frāze «0xDEADDEAD» («beigts, beigts») iekļauta programmas fragmentā, kas «Windows NT» operētājsistēmas datoros paziņo par sistēmas pilnīgu sabrukumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu