«Microsoft» izstrādā jaunu tīmekļa pārlūkprogrammu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Korporācija «Microsoft» paziņojusi, ka izstrādā principiāli jaunu interneta pārlūkprogrammu ar pagaidu nosaukumu «Gazelle». Kā norāda «Microsoft» pārstāvji, jaunajai pārlūkprogrammai būs būtiski uzlabota drošības sistēma, kādas nav nevienai citai tirgū pieejamai pārlūkprogrammai.

«Nevienai no līdzšinējām pārlūkprogrammām, ieskaitot vismodernākās, piemēram, «Internet Explorer 8», «Google Chrome» un «Opera 9», nav multifunkcionālas sistēmas, kas visus personālā datora resursus pilnībā pasargātu no tīkla apdraudējumiem. Mūsu prototips liecina, ka tagad pilnīgi iespējams izveidot operētājsistēmu uz pārlūkprogrammas bāzes, lai šī sistēma būtu izolēta no pārējiem datora resursiem,» teikts «Microsoft» vietnē publicētā rakstā.

Tādas tehnoloģijas lietošana ļaus «Gazelle» darboties kā atsevišķai operētājsistēmai, kas patstāvīgi filtrēs un pārbaudīs datu plūsmu, atbilstīgi reaģējot, kad šajā plūsmā parādās kaitīgi objekti. Pētnieki uzskata, ka tāda pieeja varētu garantēt daudz lielāku drošību, jo pārlūkprogrammas iekšējiem procesiem nebūtu nekāda sakara ar pamatsistēmu. Izstrādātāji arī sola, ka jaunā programma neizvirzīs pārāk lielas datora resursu prasības.

Pašlaik izstrādes projekts «Gazelle» ir pētniecības un apspriešanas posmā. Jaunajai pārlūkprogrammai būs pašai savs kodols, kam nav sakara ar «Internet Explorer» programmu saimi. «Gazelle» apraksta autori arī kritizē jauno pārlūkprogrammu «Internet Explorer 8» un «Chrome» darbības principu — procesu izolēšanu, izmantojot cilnes. «Ar to nepietiek, jo lietotājs vienā cilnē var pārlūkot vairākas kaitīgas vietnes, bet daļa tīmekļa lapas satura var būt no neuzticamiem resursiem,» raksta pētnieki.

Vēl viena interesanta «Gazelle» funkcija ir uzbrukumu bloķēšana gadījumos, kad ļaunprāši izveido tīmekļa lapu, kurā lietotājs var uzklikšķināt noteiktā lapas vietā — tieši pirms uzklikšķināšanas parādās norāde uz citu lapu, kurā var būt kaitīgs kods. Tādos gadījumos pārlūkprogramma «Gazelle» vienkārši ignorēs klikšķināšanu uz saitēm, kas tikai nupat parādījušās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu