Milzu robottīklam «nocērt galvu», strauji krities surogātpasta apjoms

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo/R.Oliņš

Milzu zombētu datoru tīklam jeb robottīklam «Rustock» pēkšņi sabojājušies visi komandcentru serveri, pēdējās pāris dienās ievērojami samazinot surogātpasta plūsmu internetā, raksta informācijas tehnoloģiju (IT) portāls «The Register».

Kā skaidro portāls, aptuveni 815 000 zombētu datoru, kas darbojas ar «Windows» operētājsistēmu, veidoja pasaules lielāko surogātpasta sūtīšanas tīklu. Atslēdzot 26 serverus, kas vadīja šo tīklu un to baroja ar izsūtamo surogātpastu, pārsvarā interneta «kaktu aptieku» reklāmu, tīkls apklusis.

«The Register» secina, ka, visticamāk, notikusi līdz šim lielākā surogātpasta un kibernoziedznieku perēkļu «novākšanas» akcija, kuru veikuši datu drošības speciālisti, kas pagaidām neafišē savu identitāti.

SIA «Datoru drošības tehnoloģijas» mārketinga direktors un datu drošības eksperts Valdis Šķesters sarunā ar biznesa portālu «Nozare.lv» nesteidzās secināt, ka «Rustock» no ierindas izsitusi kāda vai kādas komerciālas datu drošības firmas.

«Viņu jau par to būtu paziņojuši un sevi uzslavējuši,» sacīja Šķesters, norādot uz agrākiem gadījumiem, kad ārzemju speciālisti lepojās ar panākumiem, apkarojot surogātpasta vai interneta krāpniecības perēkļus.

Latvijas eksperts pieļāva, ka «Rustock» komandcentru neitralizēšanai varētu būt vairāki iemesli. Viens ir kibernoziedznieku savstarpēja rēķinu kārtošana, kur viens grupējums uzbrūk otra resursiem. Otrs iemesls, Šķesters pieļāva, ir, ka akciju veic kādas valsts vai valstu drošības dienesti un tā vēl nav pabeigta. Akcijas mērķis ir ne tikvien izslēgt robottīklu un apturēt surogātpasta plūsmu, bet arī atrast un apcietināt personas, kas aiz tā slēpjas.

Kā norāda «The Register», «Rustock» nezināmie saimnieki, visticamāk, pelnīja ļoti lielu naudu no sava surogātpasta biznesa. Nelicencētās interneta aptiekas var apdraudēt cilvēku veselību, piedāvājot recepšu zāles bez receptes vai arī viltotus medikamentus (piemēram, dzimumdzīves stimulatora «Viagra» vietā atsūtot mazas zilas piparmētru konfektes).

Kā vēl vienu iemeslu surogātpasta kritumam Šķesters minēja nesen izsūtīto kārtējo «Microsoft» operētājsistēmas un programmatūras «ielāpu» klāstu. Tur esot iekļauts spēcīgs ļaundabīgas programmatūras meklēšanas un neitralizēšanas rīks.

«Tas varētu ietekmēt atsevišķo zombēto datoru darbību, tos atslēdzot no robottīkla. Tādā gadījuma «Rustock» ir atņemtas «aitas», kā arī neitralizēti «gani»,» tēlaini teica Šķesters.

Kā labu ziņu eksperts pavēstīja, ka neviens no «Rustock» vadības serveriem nav pamanīts Latvijas datortīklos.

«The Register» komentē, ka «Rustock» tīkls jau reizi pārstājis darboties pērn starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu, iespējams tādēļ, ka «robottīkla gani» vienkārši devušies brīvdienās. Portāls arī prognozē - «kaktu aptieku» surogātpasta izplatīšanas bizness ir tik ienesīgs, ka «Rustock» vieta nepaliks tukša, arī ja šo robottīklu pilnībā nojauks un tā saimniekus notiesās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu