Miris latviešu diasporas darbinieks Ādolfs Sīlis

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: jlodder, CC BY-SA 2.0

Šonedēļ mūžībā aizgājis pazīstamais latviešu diasporas darbinieks viesnīcas «Radi un draugi» dibinātājs Ādolfs Sīlis, aģentūrai LETA pastāstīja «Daugavas vanagu» fonda (DVF) pārstāvis Aivars Sinka.

Ziņa precizēta!

1925.gadā Elejas pagastā dzimušais Sīlis 1942.gadā tika iesaukts dienestā Jelgavas apsardzības rotā. Igaunijā Sīli ievainoja nomaldījusies mīna, un kara beigas viņš sagaidīja slimnīcā Klēgenfurtā, Austrijā, kur Sīlis pieteicās darbā pie britu armijas par viesmīli un nostrādāja tur divus gadus. Vēlāk Sīlis devās uz Angliju, kur atvēra kafejnīcu Londonā.

1949.gadā Sīlis sāka darboties DVF un vēlāk kļuva par DVF Londonas nodaļas priekšsēdi, kā arī ilggadēju DVF valdes locekli, bet no 1962.gada viņš pilnu laiku darbojās «Daugavas vanagos», pārņemot Londonas nama «72 Queensborough Terrace» pārvaldīšanu. Viņa vadībā nams veiksmīgi saimniekoja un to paplašināja, klāt piepērkot namu «108 Bayswater Rd.».

Sīlis bija arī viens no DVF lauku īpašuma «Straumēni» izveidotājiem, kur notika divi Vispasaules latviešu jaunatnes kongresi un vairāki Eiropas latviešu jaunatnes apvienības (ELJA) un ELJA Anglijas nodaļas kongresi un sarīkojumi.

2008.gada 17.novembrī Sīlis tika apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni, bet 2008.gada 26.decembrī viņš saņēma «Latvijas lepnuma» balvu par mecenātu darbību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu