Mūžībā aizgājis profesors Mendelis Bašs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

9. augustā 93 gadu vecumā mūžībā aizgājis pedagogs, komponists un diriģents Mendelis Bašs, informē Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Lolita Rūsiņa. 

Bašs bija dzimis Rīgā 1919.gada 14.aprīlī. Savas profesionālās darbības jomās profesors Bašs ir spējis sevi apliecināt kā spilgtu radošu personību.

Bagāts ir bijis viņa darba mūžs. No 1950.gada līdz 1995.gadam viņš bija Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas, kas savulaik dēvēta par Latvijas Valsts konservatoriju un Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatoriju, Kordiriģēšanas nodaļas un Operas klases mācībspēks.

No 1951.gada līdz 1959.gadam viņš bijis Emīla Melngaiļa Tautas mākslas nama mūzikas konsultants un redaktors, no 1959.gada līdz 1961.gadam Bašs bijis Daugavpils Muzikāli dramatiskā teātra galvenais diriģents, no 1962.gada līdz 1975.agadm - Valsts Rīgas Operetes teātra galvenais diriģents, no 1975.gada līdz 1993.gadam viņš bijis profesionālā pūtēju orķestra Rīga diriģents, bet Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas profesors viņš bijis no 1995.gada līdz 2003.gadam. 1999.gadā augstskola Bašam piešķīra goda nosaukumu - emeritus profesors.

Dzīves garumā viņa diriģenta un komponista darbs ienesis spilgtus mirkļus Latvijas koncertdzīvē un mūzikas jaunradē, veicinot Latvijas mūzikas kultūras attīstību.

Pedagoģiskajam darbam Bašs veltījis vairāk nekā pusgadsimtu - no 1947.gada līdz 2003.gadam. Uz profesora Baša pedagoģisko principu pamata ir veidojusies daudzu diriģentu un pedagogu profesionalitāte.

Par teicamo darbu Bašs saņēmis daudzus apbalvojumus. Augstākais no tiem ir 1999.gada 29.oktobrī piešķirtais Latvijas Republikas Triju Zvaigžņu ordenis.

Kā norādīja Rūsiņa, profesors Bašs vienmēr paliks unikāla personība Latvijas mūzikas kultūrā.

Atvadīšanās no profesora Baša notiks 14.augustā no plkst.12 līdz 13 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Apbedīšana notiks plkst.14 Pirmajos Meža kapos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu