Mūziķi aicina fanus koncertos nefilmēt ar viedtālruņiem (18)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/Scanpix

Mūziķi un koncertu apmeklētāji nopēluši centienus ikvienu koncertu nofilmēt ar viedtālruņu palīdzību, tādējādi traucējot pārējiem izbaudīt uzstāšanos.

«Cilvēki, kuri labāk ieraksta koncertu nekā vēro to paši savām acīm», izjauc «visu koncertu būtību», uzskata producents Glens Makss, kurš strādājis ar tādiem mūziķiem kā «Massive Attack», Patiju Smitu un Džonu Keilu. «Mūziķiem ir skaidrs, ka publika vairs negrib tiešu kontaktu, bet gan izjust koncertu caur savu mobilo telefonu,» viņš norādīja.

Savukārt Tims Bērdžess, kurš aprīlī izlaistajā autobiogrāfijā stāstīja par grupas «The Charlatans» sastāvā pavadītajiem 20 gadiem, aicināja fanus koncertu iemūžināšanai izmantot «ierīci mūsu smadzenēs», kurai «ir daudz labākas funkcijas nekā telefonam».

Video, kas «nofilmēts no pusjūdzes attāluma ar «režisora» draugu dziedāšanu pilnā balsī», nespēj notvert mūzikas koncertā valdošo atmosfēru, viņš sūkstījās aģentūrai AFP.

Apgaismoto viedtālruņu jūra apgrūtina redzamību citiem apmeklētājiem, taču tikpat lielā mērā tā traucē arī izpildītājiem. «Mūziķi strādā ļoti smagi, lai parādītu sevi tā, kā paši uztver savu darbu. Iedomājieties, kā ir izlikt savu sirdi tādu klausītāju priekšā, kas tādu iespēju mēģina atņemt,» norādīja Makss.

Nelāgo paradumu nopēluši arī britu rokmūziķi Ians Brauns un Džārviss Kokers, taču tas nav raksturīgs populārajai mūzikai vien. Poļu pianists Kristiāns Zimermans nesen dusmās pameta mūzikas festivāla skatuvi, jo viens no klausītājiem viņu filmēja ar savu viedtālruni. »«YouTube» lielā mērā ir sagrāvis mūziku,» viņš teica, atgriežoties uz skatuves.

Taču koncertu filmēšanai ir arī pozitīvās puses. Tādā veidā mūziķu uzstāšanās sasniedz klausītājus valstīs, kurās koncerti nav paredzēti.

Tomēr daudzi mūziķi nav ar to mierā. Amerikāņu rokgrupa «Yeah Yeah Yeahs» uz koncerta norises vietas durvīm izlīmēja lūgumus nefilmēt uzstāšanos no «cilvēka aiz tevis un [grupas dalībniekiem] Nika, Kārenas un Braiena».

Koncertu filmēšanas tiesības pieder ierakstu kompānijām, un tās «dara, ko var», lai ierobežotu fanu video uzņemšanu, skaidro mūzikas portāla «Complete Music Update» pārstāvis Kriss Kuks. Lai arī tas nav «īsti nelikumīgi», koncertu rīkotāji tomēr varētu uzsākt tiesvedību, ja vien uz biļetes ir filmēšanas aizliegums.

Tomēr diez vai priekšnesumu filmēšana apdraud koncertu industriju, kas kopš 2006.gada kļūst arvien pelnošāka. 2011.gadā tā sasniedza 23,5 miljardus ASV dolāru (12,6 miljardus latu), liecina portāla «GrabStats.com» informācija.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu