Mūziķis Boriss Grebeņšikovs noslēgs Dalailamas mācību svētkus Rīgā (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Mūziķis Boriss Grebeņšikovs noslēgs Dalailamas mācību svētkus Rīgā, kas notiks 5. un 6.maijā.

Kā informēja mūziķa pārstāve Evija Ansonska, Grebeņšikovs piedalīsies Dalailamas mācībās un pēdējā mācību dienā sniegs muzikālu dāvinājumu, uzstājoties kopā ar savu grupu «Akvarium».

Tradīcija dāvināt skaistu mūziku un dziesmas garīgajiem skolotājiem un augstākajām radībām esot plaši izplatīta daudzās reliģijās. Tibetas budisma tradīcijās mācības un svētības bieži tiek noslēgtas ar muzikālu sniegumu kā pateicību par iespēju noklausīties mācības, pastāstīja Ansonska.

Grebeņšikovs ar Dalailamu ticies Latvijā pagājušā gada septembrī. Tikšanās laikā dziedātājs un Dalailama apmainījās ar baltām hadakām - rituālām šallēm, kas simbolizē dāvinātāja viesmīlību, tīrību, nesavtību un līdzcietību. Iepazīstinot garīgo līderi ar svētceļniekiem no Krievijas, Grebeņšikovs pauda, ka Dailailama ir cilvēks, kas profesionāli nodarbojas ar līdzcietību un dara to kopš saviem pirmajiem dzīves gadiem.

Dziedātāja interese par budismu daudziem cilvēkiem Krievijā kļuva par pirmo soli dziļākai šīs austrumu kultūras iepazīšanai. Grupas «Akvarium» līderis ir tulkojis vairākas Tibetas lamas Čoki Nima grāmatas, tostarp «Dzīvības un nāves rokasgrāmatu». Grebeņšikovs un grupa «Akvarium» svētā budisma mēneša laikā uzstājās ar lielu labdarības koncertu Kalmikijas apgabalā un veicināja budistu svētnīcas izveidošanu, kas veltīta Kalmikijas lamam Vangjalu.

Mācības, kas Rīgā tiek organizētas pēc Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Krievijas budistu lūguma, notiks Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā. To laikā garīgais līderis stāstīs par budisma filozofijas galvenajiem jēdzieniem, balstoties uz diviem klasiskiem tekstiem - «Sirds sūtru» un ievērojamā Tibetas joga un domātāja Gjalseja Togmeja Zangpo darbu «Bodisatvas trīsdesmit septiņas prakses».

Jau ziņots, ka šā gada 5. un 6.maijā Latviju atkal apmeklēs Dalailama, lai sniegtu divu dienu mācības par galvenajiem budisma garīgā ceļa aspektiem - gudrību un līdzjūtību.

Līdz šim Tibetas budistu garīgais līderis Latvijā viesojies trīs reizes, ikreiz vizītē iekļaujot arī publiskās lekcijas, taču vēl ne reizi nav šeit sniedzis budisma mācības.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu