Nacionālajā botāniskajā dārzā uzziedējis avokado (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Publicitātes foto

Šī ir trešā reize Nacionālā botāniskā dārza vēsturē, kad tropiskais augļu koks, kura dzimtene ir Centrālamerika, uzzied botāniskā dārza oranžērijā Salaspilī.

Avokado (Persea americana), ātraudzīgs koks vai krūms, savvaļā var izaugt 20 vai pat 40 metru garš. Astoņu līdz 30 centimetru garajām lapām, tās saspiežot, ir anīsa smarža. Ziedi zaļgandzelteni, klāti smalkiem matiņiem, apmēram piecus līdz astoņus milimetrus gari, ķekarveidīgi. Augļi parasti olveida vai bumbiera formas ar zaļganu vai dzeltenu mīkstumu. Nogatavojas pēc noplūkšanas, tāpēc, paliekot zaros, ilgāk saglabājas. Tie ir barojoši, kalorijām (220 kilokaloriju 100 gramos), A, B un C vitamīniem bagāti. Šī iemesla dēļ vietām Centrālamerikā auglis iesaukts par „nabagu maizi”, ko gan nevarētu teikt, vērojot avokado cenas Latvijas veikalu plauktos. Avokado eļļu izmanto kosmētikā. Sēklas izdala pienainu šķidrumu, ko lieto kā krāsvielu tekstilrūpniecībā.

Salaspilī uzziedējušais avokado ir deviņus gadus vecs. Izdiedzēt sēklas ir ļoti vienkārši, tās iestādot podā. Krietni sarežģītāk ir ar tālāko auga audzēšanu – gan iekaltēšana, gan pārliešana izraisa lapu brūnēšanu un nobiršanu. Augs jāstāda dziļā podā, nepieciešama saulaina, gaiša vieta, vienmērīga temperatūra (vislabāk plus 18 grādu pēc Celsija). Rudenī vai agri pavasarī koka zari jāapgriež, veidojot vainagu.

Dārza oranžērijā ziedu laiks sācies ananasam (Ananas comosus), kokveida fuksijai (Fuchsia arborescens), karaliskajai strelīcijai (Strelitzia reginae), Urugvajas feihojai (Feijoa sellowiana), oksālēm, pumpurus raisa arī sukulenti.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu