Nākamgad Latvijā prognozē 5,5% algu kāpumu (136)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sergis blog, CC BY-SA 2.0

Šogad algu kāpums Latvijā būs 4,5%, bet 2014. un 2015.gadā ik gadu - 5,5%, prognozē «SEB bankas» analītiķi.

Bankas eksperti algu pieaugumu prognozē visās Baltijas valstīs. Lietuvā šogad vidējās algas kāpums tiek prognozēts 4%, nākamgad - 4,5%, bet pēc tam spiediens uz algām augs, un 2015.gadā algu kāpums tiek lēsts 7% apmērā.

Šogad visstraujākais algu kāpums tiek prognozēts Igaunijā - 7-8%, 2014.gadā - 5-6%, bet 2015.gadā - 6%. «SEB bankas» ekonomists Dainis Gašpuitis atzīst, ka Igaunijā algas kāpj straujāk nekā uzņēmumu peļņa, tātad darba devēji spiesti kāpināt algas uz peļņas rēķina.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem šā gada otrajā ceturksnī Latvijā vidējā bruto darba samaksa bija 503 lati - par 4,7% vairāk nekā pērn otrajā ceturksnī un par 3,8% vairāk nekā šogad pirmajā ceturksnī.

Baltijas valstīs samazinās bezdarbnieku skaits, lai gan bezdarba līmenis joprojām ir salīdzinoši augsts, vērtēja Gašpuitis. Viņš piebilda, ka Latvija strauji tuvojas līmenim, kad varēs runāt par ļoti zemu bezdarba līmeni Rīgas reģionā, kamēr Latgalē bezdarbs saglabāsies augsts.

Saskaņā ar «SEB bankas» prognozēm šogad Latvijā bezdarba līmenis būs 11,4%, nākamgad - 9,6%, bet 2015.gadā - 8,9%. Pagājušajā gadā bezdarba līmenis Latvijā bija 15%.

Darba tirgus samazinās, emigrācija turpinās un izmaksas aug - šie būs izaicinājumi Latvijas ekonomikas izaugsmei. Sabiedrības spiediens uz algām sekmēs to kāpumu, tādējādi augs uzņēmēju izmaksas. Gašpuitis domā, ka vienam otram uzņēmumam varētu būt jāapdomā, vai turpināt Latvijā eksistēt, - ja nebūs darbinieku, kas vēlēsies strādāt par minimālo algu, tad jautājums ir, vai domāt par darbaspēka ievešanu vai arī par investīciju iespējām, lai viens cilvēks varētu darīt to, kam patlaban nepieciešamas trīs cilvēku darbarokas.

Komentāri (136)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu