Nākotnē no Parīzes Tokijā varēsim nokļūt dažās stundās (44)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV armija virs Klusā okeāna veikusi ultraskaņas lidaparāta «Waverider» izmēģinājumu, kura mērķis bija sasniegt ātrumu 6900 kilometrus stundā.

Izmēģinājuma rezultāti būs zināmi jau šodien, informēja armijas preses pārstāvis.

2011.gada jūnijā lidaparātam izdevās sasniegt ātrumu, kas atbilst Maha skaitlim 5, bet ne pilnu jaudu.

«Waverider» ir viens no projektiem, ar kuru palīdzību mēģināts īstenot ieceri par ultraskaņas lidaparāta izveidi. Pentagons un ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) cer izmantot šo projektu, lai radītu ātrākas raķetes, bet tas var tikt izmantots arī komerciālās aviācijas attīstīšanā.

Bezpilota lidaparāta pacelšanai no lidlauka tika izmantots bumbvedējs «B-52», kas nogādāja «Waverider» 15 250 metru augstumā.

Saskaņā ar ieceri, pēc atdalīšanās no «B-52» lidaparāta dzinējam bija jāiedarbojas pēc aptuveni četru sekunžu ilga brīvā kritiena.

Pēc tam lidaparātam bija jāsasniedz 21 300 metru augstums un ātrums 6900 kilometri stundā, kas atbilst Maha skaitlim 6, proti, pārspēj skaņas ātrumu sešas reizes.

Maha skaitlis ir ātruma relatīvā mērvienība. Tas ir objekta ātrums attiecībā pret vidi, dalīts ar skaņas ātrumu šajā vidē.

«Waverider» lidojuma ilgums tiek lēsts uz piecām minūtēm.

Eiropas Aeronautikas, aizsardzības un kosmosa izpētes kompānija (EADS) uzskata, ka ultraskaņas lidmašīnas ir ieviešamas pasažieru pārvadāšanā jau salīdzinoši tuvā nākotnē.

«Šāds lidaparāts, protams, būs ļoti dārgs. (..) Bet doma par nokļūšanu Tokijā no Parīzes divās ar pusi stundās ir ļoti pievilcīga uzņēmēju un politiķu kopienai, un es domāju, ka ap 2050.gadu varētu būt pieejams dzīvotspējīgs komerciāls lidaparāts,» norādīja EADS biznesa attīstības viceprezidents.

2011.gada augustā ASV armijas zinātnieki veica līdzīgu izmēģinājuma lidojumu, cerot sasniegt ātrumu, kas 20 reizes pārsniegtu skaņas ātrumu, bet zaudēja kontaktu ar lidaparātu uzreiz pēc tā atdalīšanās no raķetes.

Komentāri (44)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu