Naktī debesīs būs vērojamas «krītošās zvaigznes»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Naktī uz 12.augustu debesīs būs vērojamas «krītošās zvaigznes», kas saistīts ar Perseīdu meteoru plūsmas maksimumu.

Veiksmīgai «zvaigžņu lietus» vērošanai būs nepieciešamas gan skaidras debesis, gan arī maz apgaismota vieta ar iespēju pārraudzīt plašu debess apgabalu.

Sagaidāms, ka šoreiz Perseīdu meteoru plūsmas maksimuma laikā varētu būt līdz 90 meteoriem stundas laikā, kā arī novērojumiem šoreiz netraucēs Mēness.

Perseīdu meteoru plūsma ir visplašāk zināmā meteoru plūsma, kas novērota jau pirms vairākiem gadsimtiem. Tās aktivitāte ir visizteiktākā dažas naktis pirms un pēc plūsmas maksimuma.

Meteors debesīs izskatās kā taisna, spoža švīka, kas uzplaiksna nepilnu sekundi. Spožu meteoru gadījumā var veidoties pēdas, kas var būt redzamas arī vairākas sekundes. Meteori var parādīties jebkurā debess apgabalā. Novērojumus ieteicams veikt ārpus pilsētas vietās bez mākslīgā apgaismojuma, ilgstoši pārlūkojot pēc iespējas plašāku debess apgabalu.

Meteori veidojas no materiāla, kas atdalījies no komētām. Perseīdu plūsma ir saistīta ar Svifta-Tatla komētu, kuras apriņķošanas periods ap Sauli ir 120 gadu. Zeme ik gadu augustā šķērso šīs komētas orbītu, pa kuru izkliedēta mākoņa formā riņķo arī no komētas atdalījusies viela. Kad mākoni veidojošie sīkie akmentiņi, smilšu graudiņi vai putekļi lielā ātrumā - ap 210 000 kilometru stundā - ietriecas Zemes atmosfēras augšējos slāņos, tie sadeg un rada meteorus.

Šī plūsma savu nosaukumu ir ieguvusi no tā, ka pie debesīm visi meteori šķietami nāk no Perseja zvaigznāja.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu