Narkotikas skolās izplatot paši skolēni

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pretēji izplatītajiem mītiem par narkodīleriem, kas grozās ap skolām, narkotikas mācībiestādēs galvenokārt izplata paši skolēni, šodien Rīgas domes deputātiem atzina Iekšlietu ministrijas eksperts Narkotiku kontroles un narkomānijas ierobežošanas koordinācijas padomes sekretārs Jānis Bekmanis.

Rīgas domē šodien notika apvienota komiteju sēde par narkotisko vielu izplatīšanas Rīgas skolēnu vidū ierobežošanu, kurā piedalījās arī dažādi eksperti, policijas un nevalstisko organizāciju pārstāvji.

«Tas ir mīts, ka narkotikas skolēniem iemāna onkuļi ar bonbongām. Narkotikas skolās izplata paši skolēni,» sacīja Bekmanis. «Tādēļ pastiprināti jāstrādā ar skolu vadību un audzināšanu ģimenēs».

Bekmanis norādīja, ka mīts esot arī runas par katastrofālo narkotiku izplatības līmeni skolās, jo «esam vidusposmā, salīdzinot ar citām valstīm».

Eksperts atzina, ka šis bijis krīzes gads un tādēļ novērotas dažādas negatīvas parādības, piemēram, vērsusies plašumā legālo narkotiku tirdzniecība un notikuši mēģinājumi dekriminalizēt atkārtotu narkotiku lietošanu.

Valsts policijas pārstāvis Arvīds Celitāns norādīja, ka bieži pašas skolas nevēlas informēt atbildīgās iestādes par narkotiku lietošanas gadījumiem, jo baidoties zaudēt prestižu. Pēc viņa teiktā, narkotiku lietošanas ierobežošanai būtu nepieciešams veicināt informācijas apmaiņu starp mācību iestādēm un policiju, paaugstināt klases audzinātāju lomu, kā arī iesaistīties visai sabiedrībai.

Rīgas Pašvaldības policijas Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļas priekšnieks Kaspars Šneiders uzsvēra profilakses nozīmi un aicināja palielināt preventīvo pasākumu skaitu, kā arī ieteica biežāk rīkot reidus jauniešu pulcēšanās vietās.

Rīgas skolēnu domes pārstāve, Rīgas Jaunatnes konsultatīvās padomes priekšsēdētāja Madara Šmite ieteica policijai vairāk sadarboties ar skolēnu pašpārvaldēm un izveidot konkrētu portālu un «baumu kasti», kur ziņot par narkotiku lietošanas gadījumiem. Tāpat vajadzētu vairāk pievērst uzmanību skolēnu brīvā laika pavadīšanai un sadarbībai ar nevalstiskajām organizācijām.

Šmite uzsvēra, ka nevajadzētu vairāk tērēt naudu informatīvu bukletu izdošanai, jo tos skolēni tāpat nelasot. Tā vietā vajadzētu padarīt pieejamus videomateriālus, rīkot interesantus konkursus un atrakcijas. Pēc viņas domām, vajadzētu rīkot kaut ko līdzīgu akcijai «Izglāb draugu, neļauj braukt dzērumā!», jo tā cilvēkus ietekmējusi ļoti pozitīvi. Tāpat vajadzētu izveidot konkrētu rīcības plānu, ko darīt, ja sastopas ar narkotikas lietošanas gadījumiem.

Rīgas domes Administratīvās komisijas priekšsēdētāja Olga Veidiņa (SC) savukārt ieteica 14 līdz 18 gadus veciem jauniešiem par administratīvajiem pārkāpumiem piespriest sabiedriskos darbus nevis naudassodus, jo vecāki nevarot samaksāt, bet paši šādus pusaudžus ietekmēt nevarot.

Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais (LPP/LC) ik pa brīdim uzsvēra, ka vienīgās zāles pret narkotikām esot baznīca un kristīgā morāle, jo pašai valstij nekādu citu alternatīvu neesot.

Komitejas nolēma uzdot Izglītības, jaunatnes un sporta departamentam sadarbībā ar Labklājības departamentu un Pašvaldības policiju izstrādāt vienotu sadarbības shēmu gadījumiem, ja skolēns skolā ir apreibinošo vielu ietekmē, kā arī izstrādāt vadlīnijas darbā ar vecākiem situācijās, kad ir aizdomas vai zināmi fakti par apreibinošo vielu lietošanu.

Tāpat nolemts izveidot darba grupu, tās sastāvā iekļaujot visu profilakses darbā iesaistīto Rīgas pašvaldības iestāžu pārstāvjus.

Darba grupai līdz 1.martam vajadzēs izskatīt visus saņemtos priekšlikumus par profilakses darbā iesaistīto pašvaldības iestāžu regulāru sadarbību un sagatavot sadarbības līguma projektu starp Izglītības, jaunatnes un sporta departamentu, Labklājības departamentu un Pašvaldības policiju par sadarbību narkotisko vielu izplatīšanas Rīgas skolēnu vidū ierobežošanā, iekļaujot informācijas apmaiņas shēmu.

Tāpat darba grupai vajadzēs nodrošināt regulāru informācijas apmaiņu starp profilakses darbā iesaistītajām pašvaldības iestādēm, lai identificētu aktuālākās problēmas, kā arī nodrošinātu visu iesaistīto pašvaldības iestāžu koordinētu darbību narkotisko vielu izplatīšanas ierobežošanā un profilakses darbā.

Līdz 1.martam darba grupai vajadzēs ziņot apvienotajā Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas un Rīgas domes drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas sēdē par darba rezultātiem un iesniegt priekšlikumus turpmākai darbībai narkotisko vielu izplatīšanas ierobežošanā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu