NASA apstiprina novecojušā satelīta ietriekšanos Zemē, visticamāk, Kanādā

LETA/DPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Reuters»/«Scanpix»

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) sestdien apstiprināja, ka novecojušais un ārpus kontroles izgājušais satelīts ir nogāzies uz Zemes, taču pašlaik vēl nav iespējams noteikt precīzu tā atlūzu piezemēšanās vietu.

NASA zinātnieki noteica, ka Augšējās atmosfēras pētījumu satelīta (UARS) fragmenti nogāzušies laika posmā no plkst.6.23 līdz plkst.8.09 sestdien pēc Latvijas laika un visticamākā fragmentu piezemēšanās vieta ir Kanāda.

«Apvienotais kosmosa operāciju centrs Vandenberga gaisa spēku bāzē Kalifornijā paziņoja, ka satelīts iegājis atmosfērā virs Klusā okeāna,» pavēstīja NASA.

Vēlāk aģentūra ierakstā tviterī norādīja, ka, «ja atlūzas nogāzās (un tas vēl joprojām ir LIELS ja), visticamākā vieta ir Kanāda».

Pēc NASA aplēsēm, no sešas tonnas smagā satelīta atmosfērai cauri varētu tikt aptuveni 20-30 atlūzas, tostarp titāna degvielas tvertne un nerūsējošā tērauda baterijas. Nesadegušo daļu svars var svārstīties no viena līdz 160 kilogramiem un tās var izkaisīties 800 kilometrus garā teritorijā.

Pēc NASA aplēsēm, cilvēku dzīvībai radītais satelīta risks bija 1:3200, kas trīs reizes pārsniedz NASA noteiktās riska normas 1:10 000 apmērā.

Tomēr aģentūra norāda, ka neviens iepriekš nav cietis no objektiem, kas atgriežas uz Zemes no kosmosa. «Risks sabiedrībai bija ļoti niecīgs,» uzsver NASA.

Lielākais kosmiskais vraks, kas nogāzies uz Zemes, ir 1979.gadā nekontrolēto kritienu piedzīvojusī kosmosa stacija «Skylab», kas bija aptuveni 15 reizes smagāka nekā UARS.

Eksperti norāda, ka Zemes atmosfēras izplešanās ultravioletās radiācijas izraisītās sasilšanas dēļ UARS kritiens ir straujāks, nekā gaidīts. Atmosfēras izplešanās palielina pievilkšanas spēku uz satelītiem kosmosā, paātrinot to ieiešanu atmosfērā.

UARS kosmosā 1991.gadā palaida kosmosa kuģis «Discovery», lai ar to pētītu Zemes atmosfēru, īpašu uzmanību pievēršot ozona slānim. Savu «produktīvo zinātnisko dzīvi» tas beidza 2005.gadā, kad pavadonim beidzās degviela.

NASA brīdina iedzīvotājus neaiztikt satelīta atlūzas, ja tās kaut kur nokritīs, bet par tām ziņot vietējiem likumsargiem.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu