NASA gatavojas ietriekt Mēnesī divas zondes (45)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) pirmdien plāno ietriekt Mēness virsmā divas izpētes zondes, kas savu laiku nokalpojušas, ceturtdien paziņojusi NASA.

«Mēs negaidām lielu sadursmi, lielu eksploziju,» norādīja projekta vadītājs Deivids Lēmans, piebilstot, ka zondes ir veļas mazgājamo mašīnu lielumā un to degvielas cisternas būs tukšas.

Zondes Mēness virsmā ietrieksies ar ātrumu 1,7 kilometri sekundē, bet sadursmi attēlos nebūs iespējams iemūžināt, jo trieciena brīdī attiecīgais reģions atradīsies ēnā.

Zondes «Ebb» un «Flow» tiks iznīcinātas, jo tās jau iztērējušas degvielu un pietuvojušās pārāk tuvu Mēness virsmai, lai veiktu pētījumus.

Zondes Mēness orbītā riņķo kopš janvāra un tām izdevies iegūt līdz šim labākās izšķirtspējas Mēness kartes, kas varētu palīdzēt labāk izprast Zemes un citu Saules sistēmas planētu veidošanos un attīstību.

«Es pat savos sapņos nevarēju iedomāties, ka misija būs tik veiksmīga. Būs grūti atvadīties,» atzina Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta zinātniece Marija Zubere.

«Mūsu Mēness dvīņi nonākuši savas darba dzīves krēslā, bet viena lieta ir skaidra. Viņi aizies jautri,» runājot par zondēm, atzīmēja Lēmans.

«Pat to pēdējās orbītas pēdējā pusē mēs veiksim inženierzinātnes eksperimentu,» viņš piebilda.

Komentāri (45)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu