NASA nozaudējusi simtiem paraugu no Mēness

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Pārbaudes atklājušas, ka pazuduši simtiem Mēness akmeņu un meteorītu, kurus kā paraugus ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) bija aizdevusi zinātniekiem.

NASA galvenais inspektors Pols Mārtins izdevis ziņojumu, kurā detalizēti aprakstītas piekļautās kļūdas, kad aģentūra aizdevusi paraugus zinātniekiem, kas tos tā arī nav izmantojuši, vai arī vienkārši pazaudējusi pēdas retiem eksemplāriem, no kuriem daži iegūti pirmajā ASV pilotējamā lidojumā uz Mēnesi 1969.gadā.

«Saskaņā ar NASA dokumentiem, laika posmā no 1970.gada līdz 2010.gada jūnijam pazuduši vai nozagti 517 aizdoti kosmiskie materiāli,» teikts ziņojumā.

Starp tiem ietilpst akmeņi un grunts paraugi no Mēness, meteorīti no asteroīdiem, Marsa un Mēness, joni no Saules ārējiem slāņiem, putekļi no komētām un starpzvaigžņu telpas, kā arī kosmiskie putekļi no Zemes stratosfēras.

«Šie paraugi ir rets un ierobežots resurss un tiem ir svarīga loma zinātnē un izglītībā,» norādīts ziņojumā. «Mēs konstatējām, ka NASA dokumenti ir neprecīzi un ka zinātnieki nevar atskaitīties par visiem paraugiem, kas viņiem aizdoti, un glabājuši paraugus ilgstošu laiku, neveicot pētījumus vai neatdodot paraugus NASA.»

Saskaņā ar informāciju par martu, NASA aizdevusi vairāk nekā 26 000 paraugu no savas kolekcijas, kurā ietilpst 140 000 paraugu no Mēness, 18 000 meteorītu paraugu un 5000 saules vēja, komētu un kosmisko putekļu paraugu.

NASA atzinusi, ka agrāk zaudējusi materiālus. Viens zinātnieks 2010.gadā atzina, ka pazaudējis 18 paraugus no Mēness.

2002.gadā no Džonsona kosmosa centra Hjūstonā tika nozagti 218 paraugi no Mēness un meteorīti, taču vēlāk atdoti atpakaļ.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu