NATO ģenerālis bažījas par Latvijas spēju nodrošināt aizsardzību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

NATO Transformācijas pavēlniecības komandieris ģenerālis Stefans Abriāls vīzītes laikā Rīgā sarunās ar aizsardzības nozares amatpersonām pauda bažas par Latvijas iespējām arī turpmāk pilnvērtīgi nodrošināt nepieciešamās aizsardzības spējas.

Par ģenerāļa Abriāla vizītes gaitām aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijā.

Abriāla bažas par Latvijas iespējām arī turpmāk pilnvērtīgi nodrošināt nepieciešamās aizsardzības spējas saistītas ar tēriņiem aizsardzībai un drošībai, kas pašlaik ir 1,1% no IKP, kamēr NATO dalībvalstīm rekomendētais aizsardzības budžets ir 2% no IKP.

«Es ļoti atzinīgi vērtēju Latvijas sasniegumus aizsardzības sistēmas reformēšanā, kā arī Latvijas ieguldījumu starptautiskajā operācijā Afganistānā,» sacīja ģenerālis Abriāls.

NATO ģenerālis uzsvēra, ka pašlaik ir daudz jaunu iniciatīvu starpvalstu sadarbības līmenī, tāpēc ir ļoti nozīmīgi, lai arī smagajā finanšu situācijā visas NATO dalībvalstis saglabātu augsta līmeņa aizsardzības spējas, un to nodrošināšanai NATO rekomendācija ir piešķirt aizsardzības budžetam finansējumu 2% apmērā no iekšzemes kopprodukta. «Es zinu, ka šo prasību ir grūti izpildīt, bet tas ir mērķis, pēc kura dalībvalstīm tiekties,» viņš norādīja.

Komandiera tikšanās laikā ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru, Aizsardzības ministrijas valsts sekretāru Jāni Sārtu un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieri ģenerālmajoru Raimondu Graubi tika pārrunātas iespējas ilgtermiņā nodrošināt NATO apmācības kursu rīkošanu Latvijā, aktuāli valsts aizsardzības un ar NATO reformām saistītie jautājumi, kā arī Latvijas un tās bruņoto spēku un Transformācijas pavēlniecības sadarbība.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu