Naudas atmazgāšanas shēmā iesaistītajiem pārsūdzēs drošības līdzekļus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aizdomās par vērienīgas naudas atmazgāšanas shēmas atbalstīšanu un organizēšanu apcietinātajām personām - Uģim Rēķim un Andim Rozenšteinam - piemērotie drošības līdzekļi tiks pārsūdzēti.

Par to aģentūru LETA informēja abu pušu advokāti.

Jau ziņots, ka divām par vērienīgu naudas atmazgāšanas shēmas organizēšanu aizdomās turētām personām piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums.

«Lemjot par drošības līdzekli, procesa virzītājs nevarēja pierādīt, kāpēc vajadzīgs tieši apcietinājums,» aģentūrai LETA sacīja Rēķa advokāts Gints Praņevskis, uzsverot, ka tas ir «smagākais drošības līdzeklis, kāds vien ir piemērojams», un tiks pārsūdzēts.

Praņevskis norādīja, ka viņa klients tiekot turēts aizdomās par naudas atmazgāšanas shēmas atbalstīšanu, tomēr Rēķa saistība ar procesa virzītāja norādīto uzņēmumu SIA «DDC Lielformāts» «bijusi visai nosacīta», un Rēķis šajos uzņēmumos nav bijis ne valdes loceklis, ne valdes priekšsēdētājs.

Praņevskis arī norādīja, ka viņa klients ir gatavs sadarboties ar tiesībsargājošajām institūcijām.

Praņevskis uzskata, ka, steidzoties virzīt procesu un apcietināt aizdomās turamos, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas (FP) pārvalde cenšas iegūt publicitāti.

Savukārt Rozenšteina advokāts Oskars Rode aģentūrai LETA norādīja, ka «tiesai nav pierādāmu faktu, ka Rozenšteins, būtu veicis veikusi noziedzīgas darbības, tāpēc tiesas lēmums par viņa apcietināšanu tiks pārsūdzēts.

«Tiesa nepārbauda pierādījumus,» uzsvēra Rode. «Ir jābūt pietiekami ticamiem faktiem, ka apsūdzamā persona vispār ir izdarījusi kādu noziedzīgu darbību, taču no tā, kas uzrādīts tiesas lēmumā par aizdomās turamo, tas neizriet.»

Rode tiesas lēmumu plāno pārsūdzēt nākamās nedēļas sākumā.

Kā ziņots, kopumā shēmā iesaistītas aptuveni desmit personas, kas nav iepriekš sodītas, bet nonākušas FP redzeslokā, taču drošības līdzeklis - apcietinājums piemērots divām personām.

Vērienīgajā naudas atmazgāšanas shēmā, kuras darbību ceturtdien pārtrauca FP pārvalde, bijuši iesaistīti divi Latvijā pazīstami sportisti un divi pazīstami mūziķi, kuriem patlaban piemērots liecinieka statuss. Shēmā iesaistīti arī juristi, bet ne advokātu firmas.

Komercreģistrā pieejamā informācija liecina, ka Rēķis un Rozenšteins kopīgi darbojušies konsultāciju birojā SIA «Rēķis, Rozenšteins-konsultāciju un jurisprudences sabiedrība 99», kur Rēķis bijis valdes priekšsēdētājs, bet Rozenšteins - valdes loceklis.

Latvijas Televīzijas raidījums «Panorāma», atsaucoties uz vairākiem neoficiāliem, bet drošiem avotiem, ziņoja, ka saistībā ar lietu liecības sniegt var tikt aicināts soļotājs Aigars Fadejevs. Pats Fadejevs raidījumam noliedza savu saistību ar naudas atmazgāšanas shēmu. «Man ne mazākā saistība nav bijusi ar šādām darbībām,» uzsvēra sportists.

Shēmā iesaistīti vairāk nekā 100 reāli ražošanā, pakalpojumu sniegšanā un konsultāciju jomā darbojošies uzņēmumi. Ir sākts process saistībā ar uzņēmuma izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

Sabiedrībai šo personu vārdi varētu tikt darīti zināmi pēc aptuveni gada, jo tieši tik ilgu laiku varētu prasīt FP veiktā izmeklēšana šajā lietā.

Kā ziņots, par nelegāli iegūtajiem līdzekļiem personas izmaksājušas tā dēvētās «aplokšņu algas», iegādājušās vērtīgus nekustamos īpašumus, kā arī luksusauto. Vienā konkrētā gadījumā iegādāta tāda modeļa mašīna, kādas Latvijā reģistrētas tikai desmit, turklāt vienā citā - nopirkta ekskluzīva māja, kas patlaban pieder vienai no uzņēmuma amatpersonām, kas izmanto pakalpojumus.

Grupējums FP redzeslokā nonācis, no septembra līdz decembrim pārskaitot 6,5 miljonus latu. Šī nauda «atmazgāta», izvairoties no nodokļu nomaksas un izkrāpjot pievienotās vērtības nodokli, kā arī legalizējot noziedzīgi iegūtus līdzekļus.

Naudas apgrozījums shēmā bijis 6,5 miljoni latu, taču peļņu un valstij nodarītos zaudējumus nav iespējams patlaban precīzi noteikt. Pēc FP operatīvās informācijas, procenti, ko organizētais grupējums «ieturējis» par naudas atmazgāšanas veikšanu, varētu būt no 5% līdz 11%.

Shēma organizēta nosacīti trīs posmos - ap 100 reāli darbojošies uzņēmumi bijuši «klienti», kas pārskaitījuši savus naudas līdzekļus uz «starpbuferu» uzņēmumu kontiem un fiktīvo uzņēmumu kontiem, tālāk tos pārskaitot uz fiktīvo personu un maznodrošināto personu kontiem, no kurienes nauda izņemta un atdota shēmas organizatoriem.

FP uzsākti kopumā trīs kriminālprocesi, kuru ietvaros veiktas kratīšanas 16 dažādās vietās Latvijā, tostarp Valmierā, Jūrmalā, Rīgā, un izņemti dokumenti, zīmogi, datori, skaidra nauda.

Izmeklēšanas darbības patlaban turpinās, tāpēc precīza summa būs zināma vēlāk. Organizētais grupējums aktīvi izmantojis norēķinu kontus, kas atvērti Lietuvā, Igaunijā un Polijā.

Grupējums naudas atmazgāšanu īstenojis visā Latvijas teritorijā. Grupējumā ir iesaistītas aptuveni desmit personas, un tā pakalpojumus izmantoja gandrīz 100 Latvijas uzņēmumi, to starpā ir arī Latvijā labi pazīstami uzņēmumi, informē VID.

VID norāda, ka šie uzņēmumi paralēli savai legālajai darbībai veica virkni aizdomīgu darījumu un ievērojamus naudas pārskaitījumus buferorganizācijām, kas atradās naudas atmazgāšanas organizatoru tiešā kontrolē, kur no šiem uzņēmumiem ienākušajiem finanšu līdzekļiem tika vairakkārt mainīta piederība un veiktas citas darbības noziegumu pēdu un naudas noziedzīgās izcelsmes slēpšanai.

Vēlāk šie finanšu līdzekļi nonāca «fiktīvo uzņēmumu» un bezpajumtnieku kontos gan Latvijas, gan ārvalstu kredītiestādēs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu