NBS komandieris skaidro, ko nozīmē ASV spēku iespējama nosūtīšana uz Baltiju (372)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube skaidro, ka ASV karavīri Baltijas valstīs, visticamāk, neuzturēsies visu laiku, taču runa varētu būt par plašākām karavīru mācībām.

Graube, komentējot ASV viceprezidenta Džo Baidena paziņojumu, ka Savienotās Valstis apsver iespēju rotācijas kārtībā nosūtīt amerikāņu spēkus uz Baltijas valstīm, lai stiprinātu NATO kolektīvās aizsardzības spējas atvairīt iespējamo Krievijas agresiju, atzina, ka nav runa par pastāvīgu ASV karaspēka izvietošanu Baltijas valstīs, bet gan armijas vienību rotāciju «caur mācībām».

«Tas [ASV karavīru klātbūtne Baltijas valstīs] būtu ļoti nopietns valsts drošības garants. Baidens šodien tiksies ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, tad arī varētu būt zināms vairāk [par šiem ASV plāniem],» teica Graube.

NBS komandieris atzīmēja, ka par sabiedroto karaspēka apjomiem Baltijas valstīs noteikti vēl jārunā. «Ļausim speciālistiem spriest par apjomiem.»

Jāatgādina, ka Baidens otrdien paziņoja, ka ASV apsver iespēju rotācijas kārtībā nosūtīt amerikāņu spēkus uz Baltijas valstīm, lai stiprinātu NATO kolektīvās aizsardzības spējas atvairīt iespējamo Krievijas agresiju.

ASV apsver savu spēku nosūtīšanu uz Baltiju rotācijas kārtībā

Baidens teica, ka šie spēki varētu rīkot mācības uz zemes un jūrā, kā arī piedalīties apmācības misijās.

ASV viceprezidents to paziņoja Varšavā pēc tikšanās ar Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu.

Baidens sacīja, ka amerikāņu spēku rotācija ir viens no soļiem, ko ASV apsver, lai nostiprinātu NATO. Viņš arī atgādināja, ka Savienotās Valstis šomēnes ir nosūtījušas papildu iznīcinātājus uz NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju, un ka ASV cenšas pārliecināt citas valstis par nepieciešamību nostiprināt šo misiju.

Pirmdien Lielbritānija paziņoja, ka nosūtīs savus iznīcinātāju uz Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misiju, lai atbalstītu Polijas kontingentu.

Trešdien Viļņā Baidens tiksies ar Latvijas prezidentu Andri Bērziņu un Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti.

Komentāri (372)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu