Ne visi ginka preparāti ir veselībai droši

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: lv.wikipedia.org

Palielinoties ārstniecības auga divdaivu ginka popularitātei, eksperti aicina pievērst uzmanību tirgū pieejamo preparātu drošumam un nekaitīgumam veselībai.

Divdaivu ginka ekstraktu saturošie preparāti, kas nav pietiekami attīrīti no ginka lapās esošās toksiskās vielas ginkolskābes, var būt bīstami veselībai, akcentē Vija Eniņa, Rīgas Stradiņu universitātes Farmācijas fakultātes asociētā profesore.

Cilvēki arvien biežāk izvēlas dabas preparātus, tomēr ikvienam savā izvēlē jābūt piesardzīgam, lai, vēloties uzlabot savu veselību, nepanāktu pretēju efektu. Viens no iecienītākajiem un zināmākajiem ārstniecības augu preparātiem – divdaivu ginka (ginka) koka lapu ekstrakts var būt veselībai bīstams, ja nav attīrīts no toksiskās ginkolskābes, kas var veicināt neironu – nervu šūnu – bojāeju.

«Ginkam, tāpat kā ikvienam dabā sastopamam ārstniecības augam, ir gan labās, gan sliktās īpašības, tādēļ svarīgi, lai, ražojot šo augu preparātus, tiktu maksimāli samazināts veselībai potenciāli kaitīgo vielu daudzums, savukārt labo vielu daudzums tiktu nodrošināts atbilstošās devās, lai sniegtu vēlamo efektu. Izvēloties nepārbaudītus ginka preparātus, kas nav pietiekami attīrīti no toksiskās ginkolskābes, cilvēks riskē ar savu veselību, jo tā iedarbības sekas faktiski nav paredzamas un lielā mērā atkarīgas no cilvēka pašreizējā veselības stāvokļa,» skaidro Vija Eniņa, Rīgas Stradiņu universitātes Farmācijas fakultātes asociētā profesore.

Ginka klātesamība nerunā par preparāta efektivitāti
Lai gan ginka ārstnieciskā iedarbība ir pētīta un pierādīta, svarīgi saprast, ka katrs preparāts tiek pagatavots atšķirīgi un divi vienādi ekstrakti nav iespējami. Tādēļ par preparāta efektivitāti un, galvenais, drošumu var runāt tikai gadījumos, kad preparāts ir klīniski pārbaudīts un tā iedarbība medicīniski apstiprināta.

«Ne visi pieejamie ginka ekstrakti ir klīniski pārbaudīti un to iedarbība medicīniski apstiprināta. Diemžēl cilvēkam ir tendence aplami reducēt ārstnieciskās īpašības uz pašu augu, līdz ar to kā kritērijs tiek izvēlēts tas, vai attiecīgais augs ir preparāta sastāvā vai nav. Pēc tam nereti tiek izvēlēta zemākā cena, neizvērtējot, kādā preparātā augs ietilpst. Jāņem vērā, ka šādā veidā klients riskē iegādāties preparātu bez medicīniski pierādītas efektivitātes, un cerētais rezultāts ne tikai netiks sasniegts, bet veselība var tikt pakļauta briesmām,» turpina V.Eniņa.

Drošumam izšķirošs ir ražošanas process
Ginka ekstraktam ir svarīgs tā ražošanas process, kurā preparāts jāattīra no toksiskās vielas ginkolskābes, kas garantē preparāta drošumu veselībai. Lai gan plaši pieejami dažādi ginka preparāti, visi nebūt nesniegs vienādu efektu, jo ārstniecības augu preparātu ražošana būtiski atšķiras un svarīgi saprast, ka nav divu vienādu ekstraktu. Augu ekstraktu kvalitāti ietekmē dažādi faktori, tostarp augšanas vide, ievākto ginka lapu kvalitāte, ekstrakta iegūšanas un ražošanas process, utml. Lai iegūtu nemainīgi drošu un iedarbīgu ginka ekstraktu, būtiska nozīme ir rūpīgam un standartizētam ražošanas procesam, kura laikā no sastāva tiek attīrīta ginkolskābe. Standartizēti un klīniski pārbaudīti ginka preparāti satur precīzi zināmu vielu sastāvu un daudzumu, kas garantē to drošumu un efektīvu iedarbību.

Ginka ārstnieciskās īpašības jau guvušas uzticamību gadu gaitā un šodien tas ir viens no visvairāk pētītajiem un izmantotajiem ārstniecības augiem. Tā iedarbība tiek saistīta ar smadzeņu asinsrites problēmu novēršanu, galvassāpēm, migrēnu, arī atmiņas traucējumiem, izteiktu nogurumu, koncentrēšanās grūtībām, u.c. saslimšanām. Lai pārliecinātos par preparātu kvalitāti un to, ka tas satur cilvēkam labā auga vajadzīgo apjomu, zāļu instrukcijā jābūt norādei uz standartizēto divdaivu ginka lapu ekstraktu EGb 761.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu