Neapēdamās rotaļlietas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš

Lai arī sūdzību skaits par rotaļlietu kvalitāti Latvijā ir niecīgs, vismaz 70% no pārbaudītajām mantiņām izrādās bīstamas bērna veselībai. Taču bīstamas visbiežāk tās kļūst pēc iebāšanas mutē, tāpēc Eiropas Savienības prasības ir… lai to nevarētu izdarīt.

Ieejot rotaļlietu veikalā, paveras krāšņs skats – plīša lācīši un zaķīši izskatās tik piemīlīgi, ka bērna lūgums iegādāties brūno lācīti ar ogļu melnām acīm ir grūti noraidāms. Arī dzeltenā lejkanniņa ar sarkanām puķītēm ir tik pievilcīga, ka roka pati pēc tās stiepjas. Bet tur – augšējā plauktā – ir salikti rotaļu sunīši, kas rej!

Lai gan vizuāli visas rotaļlietas izskatās tik piemīlīgas un nekaitīgas, lielākā daļa no tām var nest kaitējumu bērna veselībai. Izrādās, ka piemīlīgajam plīša lācītim ar tik skaistām melnām acīm var viegli izraut tekstilšķiedras, tāpēc bērnam līdz trīs gadu vecumam šo mantiņu nevar dod. Pretējā gadījumā viegli izplēšamas šķiedras mazulis var iebāzt mutē un norīt. Bet, pirms iegādāties lejkanniņu, ir jāpārliecinās, vai tai nav asas malas, ar kurām bērns var savainoties. Savukārt rejošajam sunim var izkrist baterijas. Piemēram, Eiropā ir bijuši vairāki nelaimes gadījumi, kad bērni nožņaugušies ar jojo tipa gumijas rotaļlietām.

Sods līdz 2000 latiem

«Par to, lai iegādātās rotaļlietas nekaitētu bērna veselībai, ir jāaizdomājas ne tikai vecākiem, bet arī uzņēmējiem, kuri pārdod mantiņas savos veikalos. Ja ar bērnu kaut kas notiks, uzņēmējs var iekulties tiesu darbos. Turklāt, ja mēs konstatējam, ka konkrētajā veikalā tiek tirgotas nedrošas rotaļlietas, uzņēmumam var tikt piemērots sods līdz diviem tūkstošiem latu,» saka Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) sabiedrisko attiecību un patērētāju informēšanas daļas vadītāja Sanita Biksiniece, piebilstot, ka centra inspektori iet uz veikaliem un pārbauda, vai tajos ir drošas rotaļlietas.

Ja rodas aizdomas, ka konkrēta mantiņa var kaitēt bērnam, to sūta uz laboratoriju. Un, ja ekspertīze ir pozitīva, visas pārējās šādas rotaļlietas tiek izņemtas no apgrozības. Uz jautājumu, vai PTAC var nodrošināt, lai mūsu valstī apgrozībā neparādītos bīstamās mantiņas, S. Biksiniece atzina: «Nē. Lai gan ejam un pārbaudām, ar to ir par maz. Šajā procesā būtu jāiesaistās arī pašiem uzņēmējiem un vecākiem. Diemžēl sūdzības no patērētājiem par bīstamām rotaļlietām PTAC saņem maz.

Rotaļlietas ir viena no precēm, kuru PTAC testē visvairāk. 2006. gada beigās – 2007. gada sākumā centra inspektori apsekoja vairākus veikalus Latvijā un konstatēja, ka 70% rotaļlietu ir nedrošas.

Pusi bīstamo rotaļlietu ražo Ķīnā

Rotaļlietas bīstamības ziņā apsteigušas elektriskās ierīces un ierindojas pirmajā vietā kā vienas no nedrošākajām precēm, liecina EK informācija. Piemēram, šā gada augusta vidū ASV rotaļlietu gigants «Mattel» ir atsaucis no visas pasaules 18 miljonus Ķīnā ražotu spēļmantu, tostarp populārās lelles Bārbijas un leģendārās filmas «Betmens» varoņiem veltītās rotaļlietas, kuras iecienījuši arī bērni Latvijā.

«Mattel» informē, ka ir saņēmis desmitiem sūdzību – magnētiņi šajās rotaļlietās neturas pietiekami stipri un izkrīt, tādējādi bērni tos var norīt un saindēties. Tāpat ir atsauktas mašīnas «Sarge», jo Ķīnas kompānija nokrāsojusi šo «Mattel» radīto rotaļlietu ar svinu saturošu krāsu. Aizliegto spēļmantiņu vidū minēti trīs izstrādājumi, kas pieejami arī Latvijā, – rotaļu komplekts «Polly Pocket», automašīna «Sarge» un Bārbijas komplekts «Doggy Day Care».

Pēc PTAC rīcībā esošās informācijas, patlaban mūsu valstī atrodas 139 par bīstamām atzītās rotaļlietas, no kurām 60 ir «Polly Pocket» spēļu komplekti, 77 Bārbijas «Doggy Day Care» komplekti un 13 «Sarge» automašīnas.

«Mattel» produkcijas izplatītāja Latvijā SIA «Rimonne Riga» informē, ka sakarā ar «Mattel» paziņojumu visiem veikaliem, kuri pārdod sarakstā minētās rotaļlietas, tika izsūtītas vēstules ar lūgumu kaitīgās preces izņemt no apgrozības.

Tiem vecākiem, kuri iegādājušies šīs rotaļlietas, SIA «Rimonne Riga» var tās samainīt pret līdzvērtīgām. Uzņēmuma direktore Inese Ponomarjova atzina, ka šobrīd uz biroju atpakaļ atnestas jau astoņas «Sarge» automašīnas. «Daudzi jautā, ar ko, piemēram, ir bīstams spēļu komplekts ir «Polly Pocket» un Bārbijas «Doggy Day Care». Uzzinot, ka mantiņās ievietotie magnētiņi ir bērniem redzamā vietā, patērētāji vien nopūšas un nemaz nesteidz šīs rotaļas mainīt. Šīs mantiņas ir paredzētas bērniem pēc četru gadu vecuma, bet bērns šādā vecumā ir prātīgs un neņems to magnētu mutē,» uzskata I. Ponomarjova.

Visa pagājušā gada garumā EK saņēmusi ziņojumus no dažādām ES valstīm par nedrošām precēm, aptuveni 50% gadījumu Ķīna tika norādīta kā bīstamāko preču izcelsmes valsts – saņemti 440 ziņojumi. Kopumā paziņojumu skaits par nekvalitatīvām un bīstamām precēm, salīdzinot ar 2005. gadu, pērn ir pieaudzis par 32%. Tikai rotaļlietas, elektriskās ierīces un transportlīdzekļi 2006. gadā veidoja vairāk nekā 50% no paziņojumiem par bīstamiem patēriņa produktiem.

Ķīna solīja ieviest jaunus noteikumus, kas uzlabos bērniem paredzētās produkcijas drošību. Oktobrī Eiropas Komisija atprasīs Ķīnai «mājas darbu» un piedraudējusi šai lielajai valstij ar bargiem sodiem, ja nekas netiks darīts patērētāju labā.

***

Viedokļi

Līga Kacare, divu bērnu māmiņa Preiļos:

«Pat speciālie rotaļlietu veikali ir pilni ar mašīnām, kuras viegli var sadalīt sastāvdaļās, klucīšiem, kuriem sāk krist nost asas skaldnes, vai plīša dinozauriņiem, kuriem drīz jau var apskatīt pildījumu. Nekad nepērku tādas, kuras jau pa gabalu izplata nepatīkamu plastmasas sakausējumu smaku, vērtēju arī, vai sīkās detaļas stingri nostiprinātas. Ļoti labas un izturīgas ir pašmāju ražotās koka rotaļlietas, tikai reti kur nopērkamas.«

Meglena Kuņeva, ES patērētāju tiesību aizsardzības komisāre:

«Eiropas Savienība īstenos pasākumus pret Ķīnas preču eksportu un pat var to aizliegt, ja Pekina nevērsīsies pret patērētājiem bīstamu preču ražotājiem. Ja šajā ziņā nebūs uzlabojumu, mēs īstenosim bargākus pasākumus pret ķīniešu produkciju. Ķīnai būs jāmaksā par bīstamo preču eksportēšanu, un šī samaksa būs ļoti sāpīga. Ja nekādi pasākumi nelīdzēs, ES liegs Ķīnas precēm piekļuvi savam tirgum.«

BAiba Vītoliņa, PTAC vadītāja:

«Protams, liela atbildība gulstas arī uz uzņēmēju, ražotāju, importētāju un pārdevēju. Valstij ir virkne instrumentu patērētāju aizsardzībai pret nedrošām precēm. Lai gan PTAC aizvien vairāk testē dažādas preces, trūkstošo līdzekļu un dažādu administratīvu nepilnību dēļ tas vēl nav pietiekamos apmēros, lai mēs būtu pārliecināti, ka mūsu tirgū ir tikai drošas preces. Tiesa, situācija tirgū pēdējo gadu laikā uzlabojas.«

***

uzziņa

- RAPEX (Rapid Alert System for Non-Food Products) ir Eiropas Komisijas ātrās ziņošanas sistēma par bīstamām nepārtikas precēm, kas nodrošina ātru informācijas apriti starp dalībvalstīm.

- Ja kādā no 30 valstīm tiek atklāts, ka kāda prece, piemēram, rotaļlieta, bērniem ir bīstama, kompetentā valsts iestāde (Latvijā – PTAC) var izņemt produktu no apgrozības, pieprasīt tā savākšanu no patērētājiem vai brīdināt.

- Eiropas Komisija no valstu kontaktpunktiem saņemto informāciju izplata visās pārējās ES valstīs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu