Neatkarīgi no referenduma rezultātiem Zatlers rosinās izmaiņas Satversmē

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts prezidents Valdis Zatlers neatkarīgi no 2. augusta tautas nobalsošanas rezultātiem izmantos likuma ierosināšanas tiesības un izskatīšanai Saeimā virzīs Konstitucionālo tiesību komisijas izstrādātos priekšlikumus par tautas tiesībām atsaukt Saeimu pirms termiņa.

Kā aģentūru LETA informēja Prezidenta preses dienests, to Zatlers šodien uzsvēris Rīgas pilī notikušajā Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisijas sanāksmē.

Sanāksmē tika apspriesta komisijas izstrādāta viedokļa «Par Saeimas priekšlaicīgu vēlēšanu mehānisma pilnveidošanu» turpmākā virzība.

Kā ziņots, balstoties uz komisijas viedokli, šā gada 3. jūnijā Zatlers iesniedza Saeimā ierosinājumu veikt grozījumus Satversmē, paredzot Valsts prezidentam patstāvīgas tiesības atlaist Saeimu, nesaistot šīs tiesības ar tautas nobalsošanu un iespējamu amata zaudēšanu.

Konstitucionālās komisijas sagatavotos grozījumu Satversmē priekšlikumus vairāki tiesību eksperti novērtējuši kā juridiski daudz pilnīgākus un precīzākus nekā vēlētāju iniciētos grozījumus.

Komisija secinājusi, ka kopumā parlamenta priekšlaicīgas atlaišanas regulējums ir parlamentārajā demokrātijā nepieciešams un atzīts konstitucionāls mehānisms. Apkopojot ārvalstu pieredzi, komisija norāda, ka mūsdienās parlamenta priekšlaicīgas atlaišanas mehānisms ir paredzēts daudzu Eiropas valstu konstitūcijās. Kad nepieciešams, tas tur arī tiek efektīvi izmantots praksē.

Komisija uzskata, ka patlaban Satversmē paredzētās Valsts prezidenta tiesības ierosināt Saeimas atlaišanu ir neefektīvas, jo «konstitucionālo varas institūciju pilnvaras nav savstarpēji līdzsvarotas».

«Pašreizējais regulējums negarantē pietiekamu Valsts prezidenta patstāvību, lai viņš minētajos gadījumos varētu pilnvērtīgi pildīt savu Satversmē principā ietverto arbitra lomu attiecībā uz valsts demokrātiskās iekārtas labas funkcionēšanas nodrošināšanu krīzes situācijās,» teikts komisijas secinājumos.

Jau ziņots, ka 2. augustā notiks referendums, kurā vēlētājiem būs jāpauž savs viedoklis par grozījumiem Satversmē, kas paredz plašākas pilnvaras tautai atlaist Saeimu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu