Nedrīkst samazināt vecāku pabalstus!

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI/Andrejs Strokins

TV3 raidījums un vecāku apvienība «Māmiņu klubs» apkopojuši vairāk nekā 2000 Latvijas ģimeņu ar bērniem viedokli par to, kādas sekas varētu radīt vecāku pabalsta samazināšana.

Aptaujas rezultāti uzrāda satraucošu tendenci — ģimenes ir bankrota priekšā un pabalstu samazināšana var atstāt graujošas sekas uz ģimeņu finansiālo situāciju, faktiski atstājot tūkstošus bez pajumtes un ar minimāliem iztikas līdzekļiem, portālu «Apollo» informēja Sandija Salaka, «Māmiņu kluba» vadītāja.

«Māmiņu klubs» vērš potenciālā valdības vadītāja uzmanību uz bērnu labklājības stāvokli Latvijā, aicinot nepieiet šai situācijai «mehāniski», kā Valdis Dombrovskis solījis rīkoties ar visiem budžeta izdevumiem.

Sandija Salaka, «Māmiņu kluba» vadītāja: «Mēs esam nopietni satraukti par vecāku pabalstu nākotni, jo valdībā faktiski tiek pilnībā tiek likvidēts ģimeņu ar bērniem interešu lobijs. Valdības veidošanas procesā ģimeņu ar bērniem politikas jautājumi vismaz pagaidām vispār netiek skatīti. Līdz ar to rodas iespaids, ka jaunās valdības veidotājiem tie nešķiet pietiekami svarīgi.»

Pēdējo mēnešu laikā aktualizējās diskusija par strādājošo vecāku pabalstu samazināšanu, ko iniciēja Labklājības ministrija. «Māmiņu klubs» vērsa atbildīgo institūciju uzmanību uz faktu — samazinot ģimeņu ienākumus, no kuriem liela daļa diemžēl ir tieši bērnu kopšanas pabalsts un «māmiņu alga,» un vienlaikus strauji pasliktinoties ģimeņu finansiālajam stāvoklim arī pieaugošā bezdarba dēļ, tiek apdraudēta bērna uzturēšana un tūkstošiem ģimeņu draud bankrots jau tuvāko mēnešu laikā.

Aptaujas rezultāti liecina, ka jau tagad vairāk nekā 30% ģimeņu ir skāris bezdarbs un 56% arī ievērojams algas samazinājums.

Ja vecākus ir skāris bezdarbs, tad visbiežāk — 61% gadījumu — tas ir bijis tieši tētis, kurš ticis atlaists no darba, 28% gadījumu atlaista ir māmiņa, savukārt 11% aptaujāto ģimeņu bezdarbs skāris abus vecākus. Tas nozīmē, ka ģimenes lielā mērā paliek bez līdzekļiem. Vecāku pabalsts, ko iespējams saņemt līdz bērna gada vecumam, lielā mērā patlaban aizstāj kādu no vecāku algām, kas ir īpaši būtisks atbalsts brīdī, kad valstī ir straujš bezdarba pieaugums. Sociālās garantijas ir ienākumi, ar kuriem šajos grūtajos laikos vēl ģimenes varēja rēķināties.

Ja valdība nolems samazināt vecāku pabalstus:

- samazināsies ģimenes ienākumi un vecāki nevarēs uzturēt bērnu — apģērbt, pabarot, izskolot;

- nevarēs samaksāt kredītu, komunālos maksājumus un citus rēķinus, kas draud ar mājokļa zaudēšanu (ir risks tūkstošiem bērnu palikt bez pajumtes, jo arī pašvaldību iespējas palīdzēt maznodrošinātajām ģimenēm ar katru dienu kļūst arvien ierobežotākas);

- nāksies atteikties no nepieciešamām ikdienas lietām, piemēram, zālēm, zīdaiņu pārtikas, rehabilitācijas bērnam;

- ģimenei būs milzīgi parādi, kas var spiest izdarīt radikālus soļus — jāsavelk vēl ciešāk josta un, iespējams, pat jābadojas, lai bērnam nodrošinātu pārtiku.

Jautājot viedokli par pabalsta samazināšanu vecākiem, kas auklē mazuli līdz gada vecumam un paralēli strādā, lielākā daļa jeb 91% neatbalsta šādu soli.

68% aptaujāto ģimeņu izteikuši gatavību piedalīties protesta akcijā ar mērķi aizstāvēt jauno ģimeņu ar bērniem tiesības uz sociālajām garantijām bērnu atbalstam.

Savukārt 56% no aptaujātajām ģimenēm kā vienīgo risinājumu šajā krīzes situācijā redz aizbraukšanu no valsts. 4% ģimeņu jau ir reāls plāns, kurp doties.

«Māmiņu klubs» sola jaunās valdības sastāvu uzrunāt un aizstāvēt ģimeņu ar bērniem intereses. Ja tās netiks ievērotas, tuvākajā laikā gaidāma Ratiņu revolūcija — plaša protestu akcija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu