Neiepriecinošas ziņas no «Curiosity» (80)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: jasonb42882, CC BY-SA 2.0

Marsa izpētes pašgājējs robots «Curiosity» planētas atmosfērā atradis tikai niecīgas metāna pēdas, iedragājot cerības atrast dzīvību uz Sarkanās planētas, ceturtdien pavēstīja ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA).

Metāns Marsa atmosfērā varētu liecināt par iespējamu bioloģisko aktivitāti uz planētas. Taču seši «Curiosity» paņemtie paraugi laikā no 2012.gada oktobra līdz šī gada jūnijam uzrādījuši niecīgas metāna pēdas.

«Iespējamība, ka uz Marsa šobrīd ir mikrobi, kas izstrādā metānu, ir samazinājusies,» sacīja «Curiosity» zinātniskās programmas vadītājs Maikls Meiers. «Taču šie secinājumi attiecas tikai uz vienu mikrobu vielmaiņas tipu, kamēr tajā pat laikā pastāv daudzu tipu mikrobi, kuri metānu neizstrādā.»

Uz Zemes 90% metāna, kas ir galvenais dabasgāzes komponents, izstrādā dzīvie organismi. Kopš 2003.gada zinātnieki, strādājot ar teleskopiem un orbitālajām zondēm, daudzkārt paziņojuši, ka metāns uz Marsa ir. Taču tikai «Curiosity» pirmo reizi tieši veica Marsa atmosfēras pētījumus.

2003.gadā zinātnieki paziņoja, ka netālu no Marsa ekvatora atklājuši mākoni, kas satur 19 000 tonnu metāna.

Tomēr «Curiosity» ņemto paraugu analīze parādīja, ka maksimālais metāna līmenis ir tikai 1,3 daļiņas uz miljardu, kas ir aptuveni sešas reizes mazāk par iepriekš lēsto.

Niecīgais metāna daudzums ievērojami samazina iespējamību, ka Marsa augsne satur dzīvos mikrobus vai organiskus fosilos materiālus, kas izdala šo gāzi, norāda zinātnieki.

Komentāri (80)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu