Neoficiāli zināms gandrīz viss Dombrovska valdības sastāvs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Neoficiāli zināmas Valda Dombrovska veidotās valdības sastāvs, ziņo TV3 raidījums «Nekā personīga».

Ministru prezidents — Valdis Dombrovskis («Jaunais laiks»), finanšu ministrs Einars Repše («Jaunais laiks»), ekonomikas ministrs Artis Kampars («Jaunais laiks»), iekšlietu ministre Linda Mūrniece («Jaunais laiks»).

Tieslietu ministrs Mareks Segliņš (Tautas partija), ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (Tautas partija), reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (Tautas partija), veselības ministrs Ivars Eglītis (Tautas partija).

Vides ministrs Raimonds Vējonis (Zaļo un zemnieku savienība), zemkopības ministra amatam «zaļie zemnieki» joprojām virza «Piebalgas alus» vadītāju Jānis Dūklavu. Labklājības ministrs varētu būt pašreizējais Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārais sekretārs Rolands Broks (ZZS)

«Tēvzemieši» būtu gatavi deleģēt par aizsardzības ministru līdzšinējo tieslietu ministru Gaidi Bērziņu.

Pagaidām nav neviena, kas ņemtu kultūras ministra posteni.

Bet lielākās problēmas sagādājusi «Pilsoniskā savienība», kas negrib pieņemt ne izglītības un zinātnes ministra portfeli Inai Druvietei, ne arī aizsardzības ministra vietu Ģirtam Kristovskim, bet kategoriski uzstāj uz satiksmes ministra posteni, ko partiju ķīvēšanās dēļ nolemts uzticēt kādam bezpartejiskam nozares profesionālim.

Dombrovska izveidotais valdības modelis ir sašķēlis veco varas partiju kodolu. Ārpusē atstājot Šlesera un Godmaņa tandēmu LPP/LC, jo jau pirmajās sarunās Šleseru esot interesējusi tikai satiksmes ministra vieta, bet «Jaunais laiks» uzskata par principiāli nepieņemamu atkal uzticēt Satiksmes ministriju līdzšinējām varas partijām.

Neoficiāli zināms, ka tad, ja «Pilsoniskā savienība» paliks tikpat nepiekāpīga, valdības veidotājiem var nākties aicināt valdībā «Saskaņas centru». 

Tomēr neraugoties uz problēmām, Tautas partija ar savu politiski lielāko ietekmi Saeimā sola, ka Dombrovska valdība balsis dabūs.

Tāpēc pagaidām iznāk, ka topošo koalīciju veido «Jaunais laiks» (14 balsis), Tautas partija (21 balss), ZZS (17 balsis), «Pilsoniskā savienība» (septiņas balsis) un «tēvzemieši» (piecas balsis). Kopā tām Saeimā ir vairākums — 64 balsis, ko papildus vēl balstītu divi deputāti no «Sabiedrības citai politikai».

Dombrovska domubiedri šādas valdības apstiprināšanu uzskata par ļoti problemātisku.

Aigars Štokenbergs: «Man ir grūti iedomāties, ka Dombrovska valdību vispār kāds varētu apstiprināt, ja tajā netiktu ņemtas vērā to saimnieku intereses, kas kontrolē Tautas partiju, Pirmo partiju un Zemnieku savienību. Tas ir tik acīmredzami. Ja tur ministru amatos parādīsies kaut kas, kas liksies šiem kungiem kā drauds, tad šī valdība nenonāks līdz apstiprināšanai.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu