Nepilnības jaunajā Būvniecības likumprojekta redakcijā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Kopš 2010. gada marta sākuma Ekonomikas ministrijas (EM) saskaņošanai virza Būvniecības likuma jauno versiju. Pie jaunā likuma redakcijas jau gandrīz gadu strādā  EM, Latvijas Arhitektu Savienības (LAS) darba grupa - A.Cinis, E.Timofejevs, V.Valgums, A.Kronbergs, E.Treimanis -, būvnieku sabiedriskās organizācijas - LBS, LBA, BKC un citu sabiedrisko organizāciju pārstāvji, patērējot vairākus tūkstošus kvalificētu speciālistu darba stundas, lai pēc iespējas sakārtotu nozari regulējošo likumdošanu.

Saņemot pēdējo EM izsūtīto Būvniecības likumprojekta redakciju 2010. gada marta vidū, LAS konstatējusi, ka likumprojektā nav iekļauta virkne nostādņu, par kurām LAS pārstāvji bija vienojušies ar EM un citiem būvniecības nozares dalībniekiem, tādēļ pašlaik izstrādāto likumprojekta redakciju kopumā nevar atbalstīt, lai gan piekrīt likumprojekta redakcijai pievienotajā paskaidrojuma rakstā paustajam nodomam vienkāršot būvniecības procesu un samazināt administratīvos šķēršļus būvniecības atļauju saņemšanai.

LAS uzskata, ka likumprojektā ietvertā būvniecības speciālistu reģistrācija pašreizējā regulējumā nevar atrisināt visus arhitektu un būvinženieru profesionālās prakses jautājumus. Tie skar gan būvniecības speciālistu atbildību, gan savstarpējās attiecības, gan attiecības ar būves pasūtītāju, gan arī autortiesību likumā nepietiekami regulētos autortiesību jautājumus arhitektūrā un būvniecībā. Likumā būtu jāietver atbilstoša norāde uz šāda regulējumu atbilstoši likumam pakārtotu normatīvu aktu prasībām.

LAS atkārtoti norāda, ka kvalitatīva Būvniecības likuma apspriešana var notikt tikai paralēli iepazīstoties ar Būvniecības likumam pakārtotajiem normatīvajiem aktiem, konkrēti "Vispārīgajiem būvnoteikumiem", kas joprojām nav izstrādāti. Pretenzijas pret EM Būvniecības likuma publiskoto versiju pauduši arī būvinženieri.

LAS ir nosūtījusi oficiālu vēstuli EM Būvniecības un mājokļu politikas departamenta Būvniecības uzraudzības nodaļas vadītājam Andrim Jēkabsonam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu