«Nevainīgu zēnu olas» - iecienīta delikatese Ķīnā

LETA/REUTERS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Ķīnas pilsētas Dunjanas olu pārdevēji no sākumskolu tualetēm savāc zēnu urīnu, jo tas ir iedzīvotāju iemīļotas delikateses - «nevainīgu zēnu olu» - nozīmīga sastāvdaļa.

Dunjanas ielu tirgotāji apgalvo, ka delikatesei piemīt dziedinošs spēks.

Vietējā tradīcija paredz, ka olas jāmērcē un jāvāra mazu zēnu urīnā. Vislabāk, ja tas savākts no puišiem, kas vēl nav sasnieguši desmit gadu vecumu.

«Ja tās ēdīsiet, jūs nepiemeklēs sirdstrieka. Turklāt urīnā gatavotās olas labi smaržo,» teica 51 vecais Ge Jaohua, kuram pieder viens no populārākajiem «nevainīgu zēnu olu» kioskiem. «Tās uzlabo veselību. Mana ģimene tās lieto katrā ēdienreizē. Katrai Dunjanas ģimenei tās garšo.»

Neparastās delikateses pagatavošana aizņem gandrīz visu dienu. Sākumā olas izmērcē un novāra urīnā. Vēlāk tām tiek nolobītas čaumalas, un olas turpina vārīt uz lēnas uguns vairākas stundas.

Ge jau vairāk nekā 20 gadus gatavo pilsētas iedzīvotāju iecienīto uzkodu. Viena «nevainīgu zēnu ola» maksā 1,5 juaņas (13 santīmu), divreiz vairāk nekā parastas vistu olas.

Vairāki Dunjanas iedzīvotāji tic senajai tradīcijai un uzskata, ka urīnā vārītās olas samazina ķermeņa temperatūru, uzlabo asinsriti un spēcina ķermeni.

No vietējām skolām urīnu savāc ne tikai pārdevēji un kiosku īpašnieki, bet arī ģimenes, kas vēlas delikatesi pagatavot pašu mājās.

«Nevainīgu zēnu olu» popularitātes dēļ vietējās amatpersonas tās iekļāvušas nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, tomēr Ķīnas mediķu starpā nav vienprātības par delikateses dziedinošajām īpašībām un atbilstību higiēnas prasībām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nepalaid garām
Uz augšu