«Newsec» prognozē rekordlielas investīcijas nekustamo īpašumu tirgū Baltijas reģionā (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Baltijas nekustamo īpašumu tirgus 2013.gadā turpināja aktīvi attīstīties, uzlabojot nozares rādītājus visos nekustamā īpašuma segmentos. Visas trīs Baltijas valstis jau tuvākajos gados ierindosies starp straujāk augošajām ekonomikām Eiropā, prognozē nekustamo īpašumu konsultāciju uzņēmums «Newsec».

Nekustamā īpašuma investīciju darījumu apjoms Baltijas valstīs pērn sasniedza pirmskrīzes līmeni un šim gadam tiek prognozēti rekordlieli investīciju apjomi, norāda «Newsec».

2013.gadā Baltijas valstīm bija vieni no labākajiem izaugsmes rādītājiem Eiropas Savienībā, pateicoties nepārtraukti pieaugošajam privātajam patēriņam un apgrozījuma kāpumam mazumtirdzniecībā. Ekonomikas izaugsmi Baltijas valstīs ir veicinājis eksporta un iekšzemes pieprasījuma pieaugums. Tāpat jāņem vērā, ka uzņēmumiem un investoriem vairs nav jārēķinās ar valūtas risku - Latvija un Igaunija jau ir eirozonā, Lietuva plāno tai pievienoties 2015.gadā.

«Newsec» speciālisti norāda, ka ekonomikas attīstībā dominējošā loma ir bijusi privātajam patēriņam, kā arī to, ka mazumtirdzniecības apjomu pieaugums Baltijā turpinās jau ceturto gadu pēc kārtas. Apgrozījums veiksmīgākajos tirdzniecības centros audzis par 8-15% gadā, un pašreiz ir noslogotas 97% līdz 99% tirdzniecības centru nomas platības. Tādu mazumtirdzniecības ķēžu kā «H&M», «Ikea», «Debenhams» ienākšana tirgū liecina par uzticību Baltijas tirgum un veicina interesi no citu starptautisko spēlētāju puses.

Kopš 2009.gada strauji sarucis biroju nomas piedāvājums, tādējādi veicinot jaunu biroju ēku attīstību. Vēl neiznomāto A klases biroju vidējais īpatsvars samazinājies no 5% līdz 2% un pašreiz atrodas kritiski zemā līmenī. Starptautiskās kompānijas, kas ir nozīmīgākie Baltijas valstu biroju nomnieki, piemēram, «Barclays», «Danske Bank», «Western Union», «Atea» un citi, jau novērtējušas izdevīgumu, kādu sniedz augstā darbaspēka kvalifikācija kombinācijā ar zemajām izmaksām.

«Newsec» skaidro, ka līdzīga tendence novērojama ražotņu un noliktavu segmentā - investori interesējas par kvalitatīvām platībām loģistikas vajadzībām. 2013.gadā 25% no nekustamā īpašuma investīciju darījumiem ir noslēgti tieši loģistikas segmentā.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu